Norjalaisasiantuntijat: Todennäköisesti islamilaista terrorismia

Norjalaiset terrorismiasiantuntijat uskovat iskun takana olleen ääri-islamistit. Poliisi on vahvistanut, että kyseessä oli pommi. Pommi oli luultavimmin sijoitettu autoon.

Ihmiset kävelivät räjähdyksen levittämän rojun keskellä hallituskorttelin kaduilla. Kuva: Thomas Winje / EPA

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelemat terrorismin asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että pommi-iskun takana olisivat ääri-islamistiset ryhmittymät.

- On vaikea kuvitella, että tämä olisi mikään muuta kuin terrorismia, sanoo asiantuntija Tore Björgo NRK:lle.

- Tämä on Norjan tärkein poliittisen vallan symboli, hän jatkoi.

Iskun kohteena näyttäisi olleen Norjan öljy- ja teollisuusministeriö. Vieressä on myös muita ministeriöitä sekä pääministerin kanslia.

- Ulkopuolella on musta auto, ja auton alla on kuoppa. Tämä viittaa siihen, että puhumme autopommista, terrorismin tutkija Atle Mesöy sanoi.

Mesöy uskoo, että taustalla ovat islamilaiset jihadistit. Hän seuraa islamistien verkkosivuja, mutta ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittanut olleensa iskun takana.

Mullah Krekar uhkaili

Viime viikolla norjalaissyyttäjät nostivat syytteet terrorismista mullah Krekaria vastaan. Irakilaissyntyistä uskonoppinutta syytetään norjalaispoliitikkojen tappouhkauksista. Mullah Krekar on islamistisen Ansar al-Islam -ryhmän perustaja.

Viime helmikuussa Norjan turvallisuuspoliisi PST sanoi, että ääri-islamilaisuus on Norjan suurin turvallisuusuhka.

Norjaa on uhkailtu iskuilla erityisesti Nato-yhteyksistään. Norjalla on 500 sotilasta Afganistanissa, ja maa on ollut aktiivinen osallistuja Libyan lentopommituksissa.

Ruotsissa tehtiin viime joulukuussa itsemurhaisku. Irakilaissyntyinen mies räjäytti itsensä Tukholman keskustassa.