Norjan pääministeri: Nyt on pidettävä yhtä

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg toivoo, että norjalaiset tukevat toisiaan vaikealla hetkellä. Stoltenberg ja oikeusministeri Knut Storberget pitivät tiedotustilaisuuden surullisen päivän tapahtumista myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa.

Ulkomaat
Jens Stoltenberg, Norjan pääministeri
Jens StoltenbergINGA KUNDZINA /EPA

- Olemme kaikki järkyttyneitä. Tragedia on koskettanut syvältä. Tänä iltana meidän pitää kantaa huolta toisistamme. Huomenna näytämme, että norjalainen demokratia vahvistuu. Tärkeintä on kuitenkin hoitaa loukkaantuneet kuntoon, pääministeri Stoltenberg totesi tiedotustilaisuudessa.

- Minulla on koko Norjalta viesti niille, jotka hyökkäsivät kimppuumme. Ette voi tuhota meitä tai demokratiaamme. Olemme pieni, mutta ylpeä kansakunta, joka ei pommeista vaikene. Me olemme Norja pelottelusta huolimatta, Stoltenberg sanoi.

Oikeusministeri Knut Storberget puolestaan vahvisti tiedon, jonka mukaan sekä Utøyan saaren ampumavälikohtauksesta että Oslon pommin räjäytyksestä epäillään samaa norjalaista miestä. Mies on pidätetty, mutta Storberget ei halunnut mennä kiinnioton yksityiskohtiin.

Kummatkin ministerit vannottivat tiedotustilaisuudessa, että tapaukset tullaan selvittämään perin pohjin. Myös Norjan kuningas Harald on puhunut norjalaisille. Hän kiitti kaikkia, jotka ovat auttaneet räjähdysten ja ampumisen uhreja. Myös kuningas painotti puheessaan, että ihmisten on nyt aika tukea toinen toisiaan.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset