Hyppää sisältöön

Tutkija: Yksilön poikkeuksellisen raaka teko

Terrorismitutkija Teemu Sinkkonen arvioi, ettei Norjan veriteossa ole kyse tyypillisestä organisaation toteuttamasta terroriteosta vaan enemmänkin yksilön toiminnasta. Sinkkonen vertaa äärioikeistolaiseksi uskonkiihkoilijaksi kuvatun miehen toteuttamaa raakaa joukkomurhaa kouluampumisiin.

- Ainakin tämän hetken tietojen perusteella teon taustalla on vain yksi henkilö.

Sinkkosen mielestä joukkomurhan tekotapa ja kohteen valinta ovat jopa terroriteoiksi poikkeuksellisen raakoja ja nekin tuovat mieleen kouluampumiset.

- Ihmisiä on ammuttu telottamalla lähietäisyydeltä, mikä ei ole kovin tyypillistä terroriteoille.

- Kohteen valinta eli sosialidemokraattisten nuorten kesäleiri osoittaa, että taustalla on äärimmäisyyteen viety viha vasemmistolaista maailmankuvaa vastaan. On kenties haluttu tuhota kokonainen sukupolvi uusia poliitikkoja. Jos tällaistakin on taustalla, se tuo taas mieleen etniset puhdistukset esimerkiksi sodassa, kun halutaan tuhota kokonainen väestön osa sen vuoksi, mitä he edustavat.

SInkkonen toteaa, että tällaiset väkivallanteot ovat aina yksittäistapauksia. Jos taustalla on äärioikeistolainen maailmankuva ja psykologisia tekijöitä ilman kummempaa organisaatiota, tällainen veriteko voisi sattua missä hyvänsä. Jos taustalla on jotain järjestäytyneempää, tilanne on toinen.

- Sopii toivoa, ettei kukaan ota tästä esimerkkiä, kuten kouluampumisissa on käynyt, sanoo Ulkopolittisesta instituutissa työskentelevä Sinkkonen.