Järkyttynyt pääministeri yritti pidätellä tunteitaan

Norjan kuningas Harald, kuningatar Sonja ja kruununprinssi Haakon ovat matkustaneet Utøyan saaren uhrien omaisten luokse. Uhrien perheet ja useat ministerit ovat kerääntyneet hotelliin lähelle surmasaarta. Useita menehtyneitä henkilökohtaisesti tuntenut pääministeri yritti pidätellä tunteitaan.

Ulkomaat
Norjan pääministeri Jens Stoltenberg Utøyan saaren uhrien omaisten luona.
Norjan pääministeri Jens Stoltenberg (oik.) vieraili Utøyan saaren uhrien omaisten luona Sunvoldissa 23. heinäkuuta.Björn Larsson / EPA

Paikalle ovat saapuneet kuninkaallisten lisäksi pääministeri Jens Stoltenberg, oikeusministeri Knut Storberget ja kulttuuriministeri Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hotelliin on perustettu perjantaisen verilöylyn jälkeen omaisten kriisikeskus. Hyvin järkyttyneen oloinen pääministeri Stoltenberg sanoi paikalla pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hän on syvästi liikuttunut kuolleiden omaisten sekä selviytyjien tapaamisesta.

Pääministeri kertoi tunteneensa henkilökohtaisesti useita menehtyneitä. Ampuja iski Stoltenbergin puolueen nuorisoleirillä.

- Kuningas, kuningatar ja minä teemme mitä tahansa omaisia auttaaksemme. Tämän kriisin kautta myös Norjan parhaat puolet tulevat esiin. Maamme suree nyt menehtyneiden omaisten rinnalla, Stoltenberg lohdutti.

Stoltenberg myös kiitti ulkomailta tulleesta tuesta kriisin hetkellä.

- Koko maailma ajattelee iskujen uhreja, hän sanoi.

Pääministeri Stoltenberg lisäsi, että Norjan tekee yhteistyötä eri maiden tiedusteluviranomaisten kanssa, jotta nähdään onko Norjan terrori-iskuilla kansainvälisiä yhteyksiä.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP, Reuters