Verilöyly ehti kestää ehkä puoli tuntia

Utøyan saaren ampumavälikohtauksesta pidätetty mies on myös epäiltynä Oslon pommi-iskusta. Poliisin mukaan mies on tehnyt selväksi, että hän haluaa perustella tekonsa. Verilöyly saaressa saattoi kestää puolikin tuntia ennen poliisin erikoisjoukkojen saapumista.

Ulkomaat
Pelastusmiehistön ja poliisin tutkimusryhmän jäseniä Utøyan saaren rannassa.
Kristoffer Øverli Andersen / EPA

Utøyan saarella kuoli ainakin 85 nuorisoleirin osallistujaa, ja pommi-iskussa Oslon hallintokortteliin kuoli seitsemän. Pidätettyä miestä epäillään molemmista teoista.

Poliisi kertoi lauantaiaamun tiedotustilaisuudessa, että leirisaaren ympäriltä etsitään yhä ruumiita vedestä. Suuri joukko nuorisoleirin osallistujia yritti pelastautua uimalla turvaan, kun poliisiksi pukeutunut mies avasi tulen saarella. Poliisin arvion mukaan tulitus saattoi kestää 30 minuuttia ennen kuin erikoisjoukot pääsivät paikalle. Joukot oli jo pantu valmiuteen Oslon pommin räjähdettyä.

Lauantaiaamun tiedotustilaisuudessaan poliisi luonnehti epäiltyä äärioikeistolaiseksi ja uskonnolliseksi kiihkoilijaksi.

- Hän on tehnyt selväksi, että haluaa selittää tekonsa, Roger Andresen Oslon poliisista sanoi.

Norjalaisen VG-lehden mukaan epäilty on asunut Oslossa koko ikänsä. Hänen sanotaan olevan hyvin kriittinen islaminuskon suhteen, ja hän vastustaa jyrkästi monikulttuurisuutta, mikä on ilmennyt aktiivisena osallistumisena kansallismielisillä internetin keskustelufoorumeilla.

Ampuminen, josta pidätettyä miestä epäillään, alkoi Utøyan saarella työväenpuolueen nuorisoleirillä noin puoli kuudelta paikallista aikaa perjantai-iltana. Oslon pommi oli räjähtänyt muutamaa tuntia aikaisemmin. Silminnäkijöiden mukaan mies ampui käsiaseella, automaattiaseilla ja haulikolla. VG-lehden tietojen mukaan epäillyllä on aseenkantoluvat Glock-pistooliin, kivääriin ja haulikkoon.

Lähteet: AFP, Reuters, AP