Yli 90 kuollut ja 30 loukkaantunut Norjan iskuissa

Norjan poliisin mukaan ainakin 85 ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut Utøyan saaren joukkosurmassa. Ampuminen alkoi perjantaina muutama tunti sen jälkeen kun Oslon keskustassa räjähti seitsemän ihmistä surmannut pommi. Iskuissa on loukkaantunut vakavasti yhteensä noin 30 ihmistä.

Kuva: Reuters

Vakavasti loukkaantuneet on kuljetettu Oslon yliopistolliseen sairaalaan, jossa hoidetaan 11:ä pommi-iskussa ja 19:ää Utøyan verilöylyssa loukkaantunutta. Yliopistollinen sairaala odottaa mahdollisesti uusia potilaita toisista sairaaloista.

Uhrien etsimistä niin saaresta kuin vedestä sen ympärillä on jatkettu lauantaina.

Poliisiksi pukeutunut mies avasi tulen ihmisiä kohti saaressa, jossa oli meneillään Norjan työväenpuolueen nuorten kesäleiri. Ampuminen alkoi perjantaina noin puoli kuudelta paikallista aikaa, muutama tunti ainakin seitsemän ihmisen hengen vieneen Oslon pommi-iskun jälkeen.

Silminnäkijöiden mukaan mies kertoi tekevänsä tarkastusta liittyen Oslon räjähdyksiin. Hän oli koonnut ihmisiä ryhmäksi ja alkanut sitten ampua käsiaseella, automaattiaseilla ja haulikolla. Poliisin mukaan saaresta on löytynyt laukaisemattomia räjähteitä.

Moni yritti uida pakoon

Saaressa oli tapahtumahetkellä yli 500 nuorta sosiaalidemokraattia. Nuoret olivat lähinnä 15 - 16-vuotiaita. Monet soittivat vanhemmilleen ja kertoivat täydellisestä paniikista saarella. Useat yrittivät uida maihin, ja loput piiloutuivat eri puolelle saarta. Utøyan saarelta on mantereelle satojen metrien matka.

Poliisit ovat haravoineet Utøyan saarta koirien avulla koko perjantain ja lauantain välisen yön. Myös sukeltajat ovat etsineet veden varaan joutuneita illasta lähtien.

Poliisi on pidättänyt joukkosurmasta ja pommi-iskusta epäillyn 32-vuotiaan norjalaismiehen.

Utøya on Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön omistama saari, joka sijaitsee Tyrifjordenin järvellä vajaan 50 kilometrin päässä Oslosta.

Iskut olivat läntisen Euroopan tuhoisimmat sitten Madridin pommi-iskujen 2004, jolloin 191 kuoli ja lähes 2 000 loukkaantui.