Europolilta erikoisyksikkö tutkimaan Pohjoismaiden äärioikeistoa

Eurooppalainen poliisijärjestö Europol aikoo perustaa Norjan terrori-iskujen takia erikoisyksikön, jonka tehtävä on auttaa Pohjoismaiden viranomaisia terrorismin tutkinnassa. Norjan lisäksi apua on tulossa myös Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan, kertoo uutistoimisto AP. Tutkinta keskittyy muun muassa äärioikeistoon.

Ulkomaat
Kaksoistornit ovat juuri luhistuneet WTC-iskussa New Yorkissa 11. syyskuuta 2001.
César De Luca / EPA

Norjan iskuista epäillyn paljastuminen norjalaiseksi on saanut Euroopan maat miettimään, ovatko ne keskittyneet liikaa islamilaiseen terrorismiin.

Erikoisyksikössä työskentelee yli 50 asiantuntijaa. Europolin edustaja Sören Pedersen kertoi uutistoimisto AP:lle, että järjestö auttaa Norjaa lähiviikkoina ja avustaa myös naapurimaita. AP:n mukaan Europol käy jo keskusteluja Pohjoismaisten poliisiviranomaisten kanssa.

Norja ei ole vielä pyytänyt apua rikosteknisiin tutkimuksiin, mutta sellaista lähetetään tarvittaessa.

Pedersen totesi myös, että vaikka islamilaisen terrorismin uhka ei ole millään lailla väistynyt Euroopan yltä, nyt on nähtävissä äärioikeistolaisten terrorismin nousu.

- On ollut selkeitä varoituksia, että äärioikeistolaisten ryhmien toiminta on muuttumassa yhä enemmän ammattimaiseksi, ja ryhmät keräävät yhä aggressiivisemmin kannatusta asialleen, sanoi Pedersen.

New Yorkin terrori-iskujen jälkeen Euroopan maat ovat pitäneet pääuhkanaan islamilaista terrorismia. Nyt, kun Norjan saarisurmasta ja pommi-iskusta epäilty tekijä paljastuikin äärioikeistolaiseksi norjalaiseksi, monet maat miettivät, ovatko he lyöneet laimin kotimaisten uhkien seurannan.

Lähteet: AP