KSML: Joka kymmenes suomalainen lukutaidoton

Suomessa jopa joka kymmenes 16-65 -vuotias lukee niin heikosti, että arkielämästä selviäminen on vaikeaa, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen. Niin sanotusti toiminnallisesti lukutaidottomia kansalaisia on siis noin 360 000.

Kotimaa

Sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelema erikoistutkija Sari Sulkunen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta sanoo, että joka kymmenes 16-65 -vuotias suomalainen tarvitsee ulkopuolisen apua selviytyäkseen arjesta. Heidän lukutaitonsa ei siis vastaa yhteiskunnan vaatimuksia.

Aikuisten lukutaidosta on tulossa Koulutuksen tutkimuslaitoksen julkaisema uusin kansainvälinen tutkimus parin vuoden sisällä. Sulkusen arvio lukutaidottomuudesta perustuu vuoden 2000 tutkimukseen. Sulkunen ei usko, että huonosti lukevien määrä on vähentynyt edellisestä tutkimuksesta.

Lukutaito on yhteydessä koulutustasoon ja sosiaalis-taloudelliseen asemaan, sanoo Sari Sulkunen. Työttömien lukutaito on työllisiä heikompi. Heikosti lukevat saattavat myös hakeutua aikuis- tai työvoimakoulutukseen hyvin lukevia vähemmän, arvelee erikoistutkija Sulkunen Keskisuomalaisessa.

Lähteet: YLE Uutiset