1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjan uhriluku nousee - epäilty suunnitteli tekoaan jo 2009

Norjan joukkosurman ja pommi-iskun uhriluku on noussut 93:een sen jälkeen, kun sairaalahoidossa ollut ihminen menehtyi sunnuntaina. Etsinnät vielä kateissa uhrien löytymiseksi ovat jatkuneet yön aikana. Breivikin internetissä julkistaman kirjan mukaan hän oli suunnitellut tekoaan jo 2009.

Viranomaiset jatkoivat uhrien etsintää Utøyan saaren ympäristössä 24. heinäkuuta. Saaren vastarannalle oli tuotu runsaasti kukkia ja muistokynttilöitä. Kuva: TV2

Menehtynyt ihminen haavoittui Utøyan saarella, ja kuoli vammoihinsa Oslon keskussairaalassa.

Lisäksi kateissa on edelleen tiettävästi viisi henkilöä, joita poliisi ei usko löytävänsä enää elossa.

Kateissa olleita on etsitty muun muassa pienoissukellusveneellä. Myös Punaisen ristin sukeltajat ovat kartoittaneet vesialuetta Utøyan saaren ympärillä. Tähän mennessä 86 ihmisen on vahvistettu kuolleen saaren joukkosurmassa ja seitsemän Oslon pommi-iskussa.

Iskuissa haavoittui vakavasti 31 ihmistä, jotka ovat yhä sairaalahoidossa. Poliisin mukaan iskuissa haavoittui kaikkiaan 97 ihmistä, joista 67 sai vammoja saarisurmassa ja 30 Oslon pommi-iskussa.

Anders Behring Breivik on asianajajansa mukaan tunnustanut sekä Utøyan joukkosurman että Oslon pommi-iskun.

Breivik julkisti päiväkirjat

Breivikin internetissä julkaiseman 1 500 -sivuisen kirjan mukaan hän oli suunnitellut tekoaan syksystä 2009. Breivik ja hänen asianajajansa ovat vahvistaneet, että epäilty on kirjoittanut tekstin.

Teksti koostuu Breivikin päiväkirjoista, pomminteko-ohjeista sekä hänen monikulttuurisuuden ja islamin vastaisesta ajatusmaailmastaan.

Poliisi pääsi saarelle vasta, kun ammuskelua oli kestänyt lähes puolitoista tuntia. Poliisin mukaan saarelle pääsy viivästyi, koska heillä ei ollut käytössään helikopteria eikä veneitä löytynyt.