Äärioikeisto suurennuslasin alle myös Suomessa

Äärioikeiston toiminta aiotaan nyt ottaa erikoistarkkailuun myös Suomessa. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan erilaisten ääriliikkeiden suosio on trendimäistä toimintaa, joka jossain tuulta purjeisiinsa saatuaan saattaa kasvattaa suosiotaan muuallakin.

Ulkomaat
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero.
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero.Yle

Paateron mukaan Norjan tapaus osoitti, että suomalaisten ei pidä olla sinisilmäisiä, vaikka konkreettista uhkaa ei tällä hetkellä ole.

- Suojelupoliisi tarkkailee jatkuvasti äärioikeiston liikkeitä, mutta mitään tarkkaa arviota mahdollisena uhkana pidettävistä henkilöistä ei ole, Paatero sanoo YLE Uutisten haastattelussa.

- Tänä päivänä ei poliisissa voi pitää mitään yllätyksenä, mutta (Norjan) tapahtumien laajuisia ja tällaista tuhoa aiheuttaneita tapahtumia ei tietenkään toivo missään tapahtuvan, Paatero kommentoi perjantaista verilöylyä.

Europol kartoittaa Pohjoismaiden ääriliikkeitä

Suomi saa lähipäivinä Euroopan poliisivirastolta Europolilta kutsun ääriliikkeiden toiminnan kartoittamiseksi Pohjoismaissa. Kutsu perustuu Europolin mandaattiin kutsua koolle asiantuntijakokonaisuus, kun jotain isoa tapahtuu. Vielä ei tiedetä, milloin asiantuntijat aloittavat arvioinnin ja kuinka kauan työ tulee kestämään.

Paatero näkee äärioikeiston terrorismin uhan olevan suurempi muissa Pohjoismaissa kuin Suomessa.

- Kuten nyt nähtiin, äärioikeiston terroriuhka on todellinen Pohjoismaissa. Mitään viitteitä siitä ei kuitenkaan ole, että uhka kohdistuisi Suomeen. Tanskassa, Norjassa ja myös Ruotsissa tilanne on selvästi erilainen kuin Suomessa.

Paatero arvioi, että aihe tulee olemaan hyvin vahvana esillä myös elokuussa Norjassa pidettävässä poliisiylijohtajien kokouksessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Mehtonen