1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa tehty löytö mullistaa käsityksiä syövän leviämisestä

Turkulaisten tutkijoiden löytö mullistaa aiempia käsityksiä syövästä. Turun yliopiston ja VTT:n tutkijat ovat löytäneet syöpäsoluista uudentyyppisen syövän leviämistä ja kasvua estävän mekanismin. Aiemmin on luultu, että syöpäsolut säätelevät liikkumistaan ja kasvuaan eri mekanismeilla, mutta suomalaistutkijat osoittivat käsityksen vääräksi.

Kotimaan uutiset
Syöpäsoluja mikroskooppikuvassa.
Syöpäsolu ottaa jalat alleen ja irrottautuu muusta kasvaimesta.Turun yliopisto

Suomalaistutkijoiden tekemän yllättävän havainnon mukaan sama mekanismi voi säädellä sekä syövän leviämistä että kasvua.

Syöpäsolujen ominaispiirteitä ovat hallitsematon kasvu ja kyky levitä etäpesäkkeiksi elimistössä. Tutkijoiden tulokset liittävät nyt uudelle tavalla yhteen näiden kahden tappavan ominaisuuden säätelyn soluissa.

Tutkimusryhmää johtavan Turun yliopiston professori Johanna Ivaskan mukaan nyt tehty löytö voi auttaa jatkossa kehittämään entistä tehokkaampia syöpälääkkeitä.

- Nykyään on jo käytössä paljon täsmälääkkeitä. Jokainen näistä lääkkeistä perustuu solubiologiseen ymmärtämykseen siitä, miten syöpäsolut toimivat. Tämä meidän uusi löydös avaa kokonaan uudenlaisen ymmärtämyksen siihen, että syöpäsolujen sekä kasvua että liikkumista rajoittavat samat tekijät. Jos näihin tekijöihin voitaisiin lääkkeillä kohdentaa, niin ne olisivat hyviä lääkekohteita, kuvailee Ivaska löydön antamia mahdollisuuksia.

Suomalaistutkijoiden löytö herättää mielenkiintoa myös kansainvälisesti. Uudesta havainnosta kerrotaan maanantaina 25. päivä heinäkuuta ilmestyvässä Journal of Cell Biologyssa, joka on yksi arvostetuimmista kansainvälisistä solubiologian lehdistä.

Vielä on kuitenkin vaikea arvioida, miten merkittävästä läpimurrosta on kyse.

- Jokainen uusi löydös avaa kokonaan uusia näkökulmia tieteeseen. Oikeastaan vasta historia osoittaa tutkijoille, mitkä löydökset ovat kokonaan uusia kenttien avaajia ja mitkä ovat vain virstanpylväitä tien varrella, sanoo Ivaska.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi