Vuoden hämäläiskylä teki idyllistä elävän raitin

Hämeen Kylät ry on valinnut Hauhon Vanhan raitin vuoden 2011 hämäläiseksi kyläksi. Idyllisen puutaloalueen kyläyhdistys on onnistunut tekemään raitin eläväksi. Valinta julkistettiin Piirivuorella Hausjärvellä Miinan Markkinoiden yhteydessä Hämeen Kyläpäivänä.

Hauho, Hämeenlinna
Kesäinen vanha raitti Hauholla
Kesäinen vanha raitti Hauholla.Jouni Lehtonen

Hauhon Vanha raitti on idyllinen puutaloalue Hauhonselän rannalla Hauhon pitäjässä Hämeenlinnan kaupungissa. Ainutlaatuinen kulttuurimaisemakokonaisuus ja yksi parhaiten säilyneitä kirkonkyläkokonaisuuksia maassamme on myös toiminnallisesti virkeä.

Hauhon Wanha Raitti ry on Hauhon vanhassa osassa toimiva kyläyhdistys, jonka toiminnassa korostuu yhteistyö, yhteisöllisyys ja yleishyödyllisyys, kerrotaan Vuoden kylä perusteissa.

Wanha Raitti on erityisesti toiminut ja toimii tuloksekkaasti arvokkaan historiallisen ympäristönsä kunnostamiseksi ja perinteiden elävöittämiseks: alue jakaa hyvää koko Hauhon alueelle ja laajemminkin.

- Toiminta on tavoitteellista, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Wanha Raitti on löytänyt ratkaisuja, joita voidaan soveltaa myös muualle. Toimijat ovat ylpeitä asuinalueestaan, rakkaus ja tahto tehdä näkyy ja tuntuu.

Kylässä on vaalittu isolla sydämellä maaseutuasumisen arvoa ja perinnettä.

Vuoden kylä valitaan syyskuussa

Hauhon Vanha raitti osallistuu Hämeen Kylät ry:n ehdokkaana valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kisaan. Valtakunnallinen Vuoden Kylä julkistetaan LOKAALI – paikalliskehittäjien juhlaseminaarissa Raaseporissa 3. - 4.9.2011.

Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistyön teemavuosi. Sen kunniaksi maakunnallinen kylien yhteenliittymä Hämeen Kylät ry on nostanut esiin hyviä esimerkkejä, jotka toimivat talkoovoimin tai vapaaehtoistoiminta liittyy niihin oleellisesti.

Edellinen vuoden kylä oli Hausjärven Piirivuori. Lauantaina siellä vietettiin myös markkinoita Elämää ja eläimiä sekä Miinan markkinoita ja Monttu soikoon tapahtumaa.

Lauantaina Hämeen vuoden kylän julkaisemisen yhteydessä palkitaan myös Hämeen Kylät ry:n nettiäänestyksessä eniten ääniä saanut Hei – tämä toimii meillä! -paikallistoimintaesimerkki.

Lähteet: YLE Häme