1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauhaniemi

Kylmä kivi lentää Nässyynkin

Kylmää kiveä ei heitetä tänään veteen vain Helsingissä, vaan myös Tampereen Rauhaniemessäkin molskahtaa. Tampereen Jaakko voi olla mies tai nainen, tyttö tai poika.

Rauhaniemi
Erkki Hauskamaa ja Sinikka Koskinen rannalla
Erkki Hauskamaa Rauhaniemen kansankylpylästä ja Sinikka Koskinen Tampereen Talviuimareista ovat mukana järjestämässä vesijuoksutapahtumaa.YLE / Mari Siltanen

Vuoro vuosina kivi heitetään Kaupinojan ja Rauhaniemen rannalta, sanoo Erkki Hauskamaa Rauhaniemen kansankylpylästä. Jaakoksi pääsee yleensä joku pitkään rannalla tai saunassa käynyt.

- Kyllä se kunniatehtävä on.

Tänä vuonna Kaupinojan rannalta heitettävä kivi on kiuaskivi, joka on ollut pakastimessa viilentymässä. Heittäjällä onkin rukkaset kädessä, jotteivät sormet palellu, sanoo Sinikka Koskinen Tampereen talviuimareista.

Vielä ennen vuoden 1753 almanakkauudistusta kylmä kivi heitettiin 11 päivää myöhemmin. Nykyisessä kalenterissa se merkitsisi Salmen päivää 5. elokuuta. Hauskamaakaan ei vanno varmana veden kylmenevän jo nyt.

- Luonto sen hoitaa. Päivä päivältä eteenpäin se tästä kylmenee.

Vesijuoksijat lähtevät perään

Kylmän kiven perään veteen hyppäävät vesijuoksijat. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2004 juoksijoita oli vain yksi, mutta tällä kertaa ilmaiseen tapahtumaan odotetaan yli kahtakymmentä ihmistä.

Sinikka Koskisen mukaan 900 metrin matka kestää tyynellä säällä noin 45 minuuttia. Vierellä seuraa koko ajan turvavene ja juomistakin saa, jos jano yllättää. Yhteishenki on porukalla hyvä, sanoo Koskinen.

- Jutellaan kaikki maailman asiat tietysti ja katsotaan, muttei kovin kovaa, ettei kaikki kuulu rannalle.

Vesijuoksun jälkeen on tarjolla saunomista, makkaraa, sekä hieman tanssiakin yhden miehen orkesterin tahdittamana.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi