Suomen "führer": Norjan ampuja ei ole kansallissosialisti

Kansallissosialistista työväenpuoluetta Suomeen puuhannut Pekka Luoma ei usko, että Anders Behrin Breivik olisi kansallissosialisti. Itseään führeriksi tituleeraava Luoma ei halua muulla tavalla ottaa kantaa Norjan joukkosurmaan. Hänen mukaansa Suomen natsipuolueen virallistamishanke etenee, kun tunteet tasaantuvat Norjan tapauksen jäljiltä.

Ulkomaat

Suomen epävirallisen natsipuoleen johtaja ei ole kertomansa mukaan tavannut Anders Behrin Breivikiä internetin sivustoilla tai keskustelupalstoilla.

Sen sijaan Luoma antaa ymmärtää olevansa yhteyksissä eurooppalaisiin natsiaktiiveihin. Hän on vakuuttunut, että Breivikin äärioikeistolainen ideologia ei ole kansallissosialistista laatua.

- Kansallissosialistit eivät surmaa omaa kansaansa, Pekka Luoma perustelee.

Suomen natsipuolue nyt tuumaustauolla

Suomen natsipuolueen virallinen rekisteröiti oli keväällä jo pitkällä, mutta se raukesi, kun puuhaajat eivät antaneet Patentti- ja rekisterihallitukselle tämän pyytämiä tarkennuksia. Puuhaajilla oli tarkoitus saada puolue rekisteröidyksi yhdistykseksi, jonka jälkeen se olisi voinut kerätä 5 000 kannattajaa ja päästä viralliseksi, vaalikelpoiseksi puolueeksi. Tähtäimenä oli tulevat kunnallisvaalit.

- Kun Yle uutisoi puoluehankkeen, aktiivit alkoivat pelätä poliisin tarkkailuun joutumisita, Pekka Luoma sanoo.

Natsipuolueen kotisivut jäädytettiin. Jäädyttäjäksi Luoma epäilee Supoa. Hän uskoo myös, että Supo on jo jonkin aikaa kuunnellut aktiivien puheluja.

Järjestön kotisivujen rasistisesta sisällöstä on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tehty myös rikosilmoituksia.

- Poliisi ei ole pyytänyt kuulusteiluihin, Luoma sanoo.

Uudet johtajat ja uusi yritys

Puoluehankkeen karkaaminen laajasti lainatuksi uutiseksi pelästytti natsiaktiivit niin, että järjestön johtoa on vaihdettu.

Pekka Luoma on varma, että puolueesta tulee vaalikelpoinen ennen pitkää. Sääntöihin Patentti- ja rekisterihallituksella ei ollut huomauttamista. Norjan joukkosurma sotki suunnitelmat. Nyt natsit odottavat tunteiden laantumista.

- Haitallista oli varsinkin Ahtisaaren lausunto, että pitäisi estää ääriliikkeiden muodostaminen, Luoma sanoo.

Keväällisen uutisoinnin jälkeen uusia jäsenhakemuksia tuli seitsemisen sataa. Sitä ennen Suomen natsipuolueen kannattajia oli muutamia kymmeniä.

Lähteet: YLE Uutiset