Aselain uudistamisesta eripuraa

Hallituspuolueet ovat Norjan tapahtumien jälkeen eripuraisia Suomen aselain uudistustarpeesta. Oppositiopuolue keskusta ei tässä vaiheessa kannata aselain uusia kiristyksiä. Myös lannoitteiden raaka-aineiden käyttö pommimateriaalina on noussut keskusteluun.

Arkistokuva. Pistooli ja patruunoita poliisin pöydällä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen torjui lauantaina aselain muutokset.

- Aselain muuttamisesta en tämän tapauksen pohjalta vetäisi johtopäätöksiä, Räsänen sanoi Ilta-Sanomien verkkohaastattelussa.

Toisenlaisiin johtopäätöksiin ovat tulleet vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n päättäjät. Ympäristöministeri ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vetoaa myös hallitusohjelmaan tulivoimaisten käsiaseiden kieltämiseksi.

- Tässä hallituksessa on syytä arvioida hallitusohjelmankin pohjalta sitä, että tulivoimaiset käsiaseet pitäisi meidän mielestämme kieltää kokonaan.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner on samoilla linjoilla.

- Olisi syytä käydä läpi erityisesti suuren tuhovoiman aseita - keillä näitä aseita on ja voisiko suurituhoisten aseiden valvontaa entisestään kiristää, Jungner arvioi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki puolestaan haluaisi kiristää entisestään aselupien ehtoja.

Porvaripuolueet toppuuttelevat

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen sanoo, että Suomen kannattaa ensin seurata Suomessa tehtävien lainmuutosten osalta kannattaa seurata tarkkaan Norjan tapahtumien selvittämistä ja katsoa sitten toimenpiteiden tarvetta. Hän muistuttaa samalla, että Suomen aselaki on vasta uudistettu.

- Aselupien saantia on huomattavasti kiristetty ja näin yksityishenkilöiden hallussa olevien aseiden määrää pienennetään. Huomattava määrä rikoksia tehdään kuitenkin laittomilla aseilla, joihin ei perusvalvonta yletä. Tällaisiin aseisiin on puututtava kohdistamalla laittomien aseiden jäljittämiseen riittävästi viranomaisvoimavaroja.

RKP:n puheenjohtajan Stefan Wallinin mukaan aselain kiristystoimiin ei ole syytä lähteä ilman lisäselvityksiä. Keskustaopposition puheenjohtaja Mari Kiviniemi ei myöskään tässä vaiheessa lähtisi uusiin kiristyksiin.

- Mehän kiristimme juuri aselakia. Nuo kiristykset astuivat voimaan kesäkuun alussa. Olemme tehneet Suomessa sellaisia päätöksiä, jotka mahdollisimman hyvin pyrkivät estämään aseiden päätymisen vääriin käsiin, Kiviniemi sanoo.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) toivoo niin ikään malttia.

- Mielestäni on tärkeää, ettei tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä aivan ensimmäisinä päivinä tällaisten tapahtumien jälkeen.

Myös lomaltaan tekstiviestillä tavoitettu perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että muutoksia ei ole syytä tehdä ilman perusteellista valmistelua.

Lannoitekaupat syyniin

Norjan tapahtumien myötä keskustelu lannoitteiden raaka-aineiden, erityisesti ammoniumnitraatin, käytöstä pomminvalmistukseen on viriämässä Suomessa. YLE Uutiset kysyi puolueilta, pitääkö lannoitekauppaa valvoa aiempaa tiukemmin. Norjan pommihan valmistettiin lannoitteista.

Tästä puolueet ovat lähes yhtä mieltä: asia pitää vähintään selvittää.

Kokoomuksen Virkkunen muistuttaa, että Suomessa yleisimmin käytettyjä lannoitteita ei voi käyttää räjähteinä, mutta Suomeenkin tuodaan pieniä määriä sellaisia lannoitteita, joita voidaan käyttää pommien valmistamiseen.

- Tällä hetkellä ostolupaa ei tarvita, mutta käytännössä asiassa on seuranta ja myyjän tulisi ilmoittaa viranomaisille, mikäli joku muu kuin maa- ja metsätalousalan yrittäjä niitä ostaisi.

- Tilanne on kuitenkin muuttumassa ja lannoitekauppaa ollaan kiristämässä EU:n päätöksin. Suomi on ollut asian valmistelussa aktiivisesti mukana ja kannattanut lupajärjestelmää vaarallisempien lannoitteiden osalta, Virkkunen jatkaa.

Samalla linjalla ovat muutkin.

- Erilaisten kemikaalien ja lannoitteiden saatavuus. Onko liian helppoa saada vaarallisia aineita ja missä määrin on sellaisia, joita ei edes tarvita maatalouskäytössä, listaa vihreiden Niinistö.

- Jollakin tavalla mielestäni viranomaisten tietoon pitäisi saattaa se, jos joku ostaa poikkeavan suuria määriä lannoitteita, vastaa Räsänen.