Kaarnakuoriainen uhkaa kuusikoita

Viime kesäisten myrskyjen jäljiltä metsissä on runsaasti särkyneitä puita ja pitkiä kantoja, jotka ovat hyviä kasvualustoja kaarnakuoriaiselle. Kaarnakuoriainen uhkaa etenkin kuusia. Metsänomistajien kannattaa nyt tarkkailla metsiään, kehottaa Keski-Suomen Metsäkeskus.

kaarnakuoriaiset
Kaatunut puu.
YLE / Sini Kinnunen

Metsänomistajien kannattaisi nyt Keski-Suomessa tarkkailla metsiään, vaikka maakunnan alueella viime kesäisten myrskyjen jäljiltä puun korjuu onkin sujunut hyvin. Etenkin kuusikoissa vaanivat tuhohyönteiset ja niistä uhkaavin on kaarnakuoriainen.

Kaarnakuoriainen kuivattaa yksittäisiä puita ja pahimmassa tapauksessa kokonaisia metsiköitä pystyyn. Viranomaispäällikkö Jaakko Kaipainen Keski-Suomen Metsäkeskuksesta kertoo lämpimien kesien suosivan kaarnakuoriaisen lisääntymistä.

- Kun lämpösummat ovat näin kovia kuten tänä ja viime kesänä, niin silloin näitä kaarnakuoriaissukupolvia muodostuu kaksi kesän aikaan. Tuhohyönteisiä on silloin entistä enemmän liikkeellä luonnossa ja ne ovat uhkana eläville puille, sanoo Kaipainen.

Ruotsin metsätuhot muutaman vuoden takaa ovat Kaipaisen mukaan esimerkki siitä, mitä voi tapahtua.

- Ruotissa on jälkikäteen paljastunut ihan valtavia kaarnakuoriaistuhoja. Ne voivat tappaa isojakin metsiköitä ja isoja puumääriä pystyyn, toteaa viranomaispäällikkö Jaakko Kaipainen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi