1. yle.fi
  2. Uutiset

Dracula houkutteli aikuiset sirkukseen

Suomalainen sirkus etsii uutta yleisöä. Vampyyri Dracula on pääosassa Turussa nähtävässä esityksessä, joka ei sovi perheen pienimmille. Varieteeta ja sirkusta aikuisille tarjoileva esitys on ollut menestys. Suurin osa lähes 40 esityksestä on jo loppuunmyytyjä.

kulttuuri
Cirque Dracula.
Cirque Dracula.Turku 2011 / Kari Vainio

Aikuisille suunnattu Cirque Dracula on antanut tekijöilleen mahdollisuuden esittää rohkeampaa sirkustaidetta. Kauhuromantiikkaa ja viettelevän vaarallista akrobatiaa sisältävää esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille.

- Halusimme tarjota erilaista ja vähemmän nähtyä sirkustaidetta katsojille. Miekannielentää ja napatanssia ei ehkä ensimmäiseksi näytettäisi lapsille suunnatussa sirkuksessa, alkuperäisen konseptin luonut käsikirjoittaja Pauliina Räsänen kertoo.

Sirkusta kynttilänvalossa viinilasillisen äärellä

Suomessa sirkus on perinteisesti ollut koko perheen viihdettä. Cirque Dracula pohjautuu vanhempaan keskieurooppalaiseen varieteetraditioon, johon kuuluu olennaisena osana myös ruoka- ja juomatarjoilu.

- Halusimme tarjota ihmisille jotain erilaista ja yhdistää esitykseen myös ravintolapalvelut A-oikeuksineen. Näin aikuiset voivat tulla kokonaisvaltaisesti viihtymään ja tarjoilu on osa kokemusta, Räsänen kuvailee.

Pelkkä esitys ei nykypäivänä enää riitä, vaan tarvitaan myös oheispalveluja.

- Ihmisistä on tullut vaativampia. Mielestäni ravintolapalveluja ja ruokailua voitaisiin käyttää yhä enemmän esityksissä mukana, arvioi Räsänen.

Cirque Draculan koristeellisessa peiliteltassa voi perjantaisin nauttia illallisen ennen esitystä.

Varieteelle kysyntää Suomessa

Cirque Dracula on yksi suurimmista Turun kulttuuripääkaupunkivuoden tuotannoista. Esitys on ollut yleisömenestys ja näytökset ovat olleet järjestäen loppuunmyytyjä.

- Yleisön palaute on ollut todella hienoa ja kysyntää tälle taiteenlajille selvästi on, Räsänen sanoo.

Sirkus- ja varieteetaiteelle haluttaisiin pysyvämpää jalansijaa Suomalaisessa kulttuuritarjonnassa.

- Suomessa olisi tarve pysyvälle varieteeteatterille, onhan kaupunginteattereitakin joka puolella maata. Näin varieteeteatteria voitaisiin kehittää tulevaisuusessa, Räsänen kommentoi.

Cirque Draculan esitykset jatkuvat 14.8. saakka.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi