Suomen poliisi tehostaa nettivalvontaa Norjan vuoksi

Suomen poliisi on tehostanut verkkotiedusteluaan Norjan tapahtumien vuoksi. Aamu-tv:ssä vierailleen poliisiylitarkastaja Robin Lardotin mukaan verkosta seurataan entistä tarkemmin niin sanottuja heikkoja signaaleja, jotka voivat paljastaa terroristi-iskua suunnittelevan henkilön.

Ulkomaat
Poliisihallituksen poliisijohtaja Robin Lardot Aamu-tv:n vieraana 25. heinäkuuta 2011.
Aamu-tv:n vieraana oli terrori-iskuista keskustelemassa poliisiylitarkastaja Robin Lardot sisäasiainministeriöstä.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut poliisiylijohtajaa sijaistava ylitarkastaja Robin Lardot sanoo, että Suomi on tehostanut internetvalvontaa Norjan tapahtumien vuoksi.

- Meillä on tehostettu verkkotiedustelu tällä hetkellä, Lardot sanoo.

Poliisi etsii internetistä niin sanottuja heikkoja signaaleja. Näistä on Suomessakin kokemusta koulusurmien tiimoilta.

- Tässäkin [Norjan] tapauksessa henkilö on pitkiä aikoja suunnitellut, että hän tekee tällaisen teon. Kun on näitä koulusurmia meillä ollut, niin lähestulkoon kaikissa on ollut piirre, että tapahtuu vuotoilmiö. Eli tekijällä on tarve kertoa siitä, että hän suunnittelee jotain tämänkaltaista.

Viranomaiset pystyvät valvomaan vain osaa netin massiivisesta informaatiomäärästä. Suomessa onkin luotu järjestelmä, jossa kansalaiset voivat ilmoittaa epäillyttävästä nettisivusta "sinisen nappulan" avulla. Suoraan poliisille päätyvän ilmoituksen voi tehdä nimettömänä.

Ilmoituksia tulee vuosittain useita tuhansia, ja moni vihjeistä johtaa jatkotoimenpiteisiin, Lardot kertoo.

Europol apuun terrorismin torjunnassa

Eurooppalainen poliisijärjestö Europol perustaa Norjan tapahtumien vuoksi erikoisykikön, jonka tehtävänä on auttaa Pohjoismaita terrorismin tutkinnassa.

- Useimmiten tällaiset ilmiöt ovat ylikansallisia. Toisaalta kun jossakin maassa on kokemusta tällaisista tapahtumista, niin etsitään parhaat toimintamallit, ja viedään ne muihin maihin, Lardot kertoo kansainvälisen yhteistyön merkityksestä.

Lardotin mukaan Norjan verilöylystä epäilyllä Anders Behring Breivikillä ei ole havaittu yhteyksiä Suomeen.

Lähteet: YLE Uutiset