KRP: Viljelijät voivat ostaa pommikelpoisia lannoitteita

Maanviljelijöille myytävissä lannoitteissa on pommien valmistamiseen riittävän paljon ammoniumnitraattia, kertoo Keskusrikospoliisin rikoskemisti Jari Pukkila. Maailmalla lannoitteita käytetään yleisesti muun muassa tienvarsipommien rakenteluun.

Kotimaa
Lannoitesäkkejä Anders Behring Breivikin maatilalla.
Lannoitesäkkejä Anders Behring Breivikin maatilalla poliisin tehtyä sinne kotietsinnän 23. heinäkuuta.Jo E. Breden / EPA

Pukkilan mukaan lannoitekauppaa valvovat Elintarviketurvallisuusvirasto ja Turvatekniikan keskus. EU:n Reach-asetus säätelee lannoitteiden sisältöä.

- Ilman ammoniumnitraattia pommeja ei voi valmistaa. Vähittäiskaupassa kuluttajille myytävistä lannoitteista pommeja ei voi valmistaa, koska niissä on vähän ammoniumnitraattia, Pukkila rauhoittelee.

Hän hämmästelee kuitenkin, kuinka paljon internetissä omatekoisista pommeista kirjoitellaan ja tiedetään.

- Yllättävän paljon näitä omatekoisia valmistetaan hupikäyttöön.

Pukkilan mielestä lannoitteiden ammattikaupan valvonta on kunnossa ainakin säännöstasolla. Viljelijät tilaavat lannoitteensa isoissa erissä suoraan tiloille.

Ammattikauppaa ei valvota

Eviran mukaan tällä hetkellä viljelijöiden lannoiteostoja ei valvota. Evira valvoo vain maahantuontia ja valmistusta.

Pommien valmistamiseen riittävästi typpeä sisältävien lannoitteiden tuonti on kasvanut huomattavasti tänä vuonna, toteaa valvontaosaston ylitarkastaja Titta Suoniitty. Maahantuojien on esitettävä typpirikkaista lannoitteista rajähtämättömyystodistus.

- Tänä vuonna näitä tuotiin 680 tonnia. Viime vuonna tuotiin 260 tonnia. Maahantuojia on tullut lisää.

Lannoitteiden kuluttajakaupan valvonta on kiristymässä. EU:ssa on valmisteltu pari vuotta niin sanottua räjähdeasetusta. Suoniityn mukaan asetus ei kuitenkaan ulotu ammattikauppaan.

Valvontaosaston jaostopäällikkö Olli Venelampi myöntää, että lannoitekaupan valvonta on hyvin rajallista.

- Me tiedämme, mitä tuodaan ja valmistetaan, mutta vähittäismyyntiä ei valvota.

Venelampi ei halua ottaa kantaa, tulisiko vähittäismyynnin valvontaa lisätä.

- Ei tämä mikään villi länsi ole. Elinkeino itse valvoo itseään aika hyvin.

Räsänen tiukentaisi valvontaa

Sisäasianministeri Päivi Räsänen (kd.) tiukentaisi pommien rakentamiseen soveltuvien lannoitteiden kaupan valvontaa. Ministeri vaatii viranomaisille oikeutta saada tietoa suurten lannoite-erien ostoista.

- Jollakin tavalla viranomaisten tietoon pitäisi saattaa, jos joku ostaa poikkeuksellisen suuria määriä tällaisia lannoitteita, sanoo Räsänen.

Ympäristöministeri Ville Niinistö ( vihr.) selvittäisi myös lannoitteiden sisältöä.

- Lannoitteiden vaarallisia raaka-aineita pitäisi selvittää ja missä määrin ne ovat sellaisia, joita ei maataloudessa tarvita.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila