Suomenlahdelle rakennettavan ydinvoimalan rakennustöitä kritisoidaan Venäjällä

Venäjällä on noussut kohu Suomenlahden rannalle rakennettavan uuden ydinvoimalan rakennustöiden laadusta. Ympäristöjärjestön mukaan rakennustöitä voimalatyömaalla tekevät ammattitaidottomat työläiset. Viime sunnuntaina rakennustyömaalla tapahtui paha onnettomuus.

Ulkomaat

Venäläinen Novaja Gazeta -sanomalehti esittelee kuvia, joissa näkyy, kuinka Suomenlahden etelärannalle Sosnovyi Boriin rakennettavan ydinvoimalan ulkoseinän betoniraudoitus on sortunut kymmenien metrien leveydeltä ja korkeudelta. Onnettomuuden ilmoitetaan tapahtuneen viime sunnuntaina.

Ydinvoimalan rakentamista arvosteleva venäläinen fyysikko ja kansalaisaktivisti Oleg Bodrov ei ole hämmästynyt rakennusonnettomuudesta.

- Tämä oli odotettavissa enkä usko, että tämä tulee olemaan viimeinen samantyyppinen tapahtuma, Vihreä maailma -ympäristöliikkeen johtaja Bodrov sanoo.

Novaja Gazetan mukaan samantapainen mittava betoniraudoituksen romahtaminen tapahtui ydinvoimalatyömaalla myös tammikuussa. Syyttäjälaitos pysäytti työmaan aiemmin tänä vuonna väärinkäytösten vuoksi.

Bodrovin mukaan tilanne ei ole kuitenkaan muuttunut.

- Onnettomuudet ovat seurausta hankkeen suunnittelun puutteista, korruptiokäytännöistä ja työläisten alhaisesta ammattitaidosta.

Kansalaisaktivisti syyttää hankkeen valvontaa

Bodrovin mukaan työmaalla käytetään eri puolilta Venäjää ja IVY-maita haalittua halpaa, mutta ammattitaidotonta työvoimaa: Työläiset asuvat kelvottomissa parakeissa eikä heillä ole mahdollisuutta tarpeelliseen lepoon. Heiltä otetaan passit pois työhön tullessa.

- Käytännössä he ovat orjan asemassa. Kaikki nämä seikat vaikuttavat välttämättä rakentamisen laatuun ja voimalan käynnistämisen jälkeen odotettavissa oleviin seurauksiin, hän sanoo.

Bodrovin mukaan tilanteen taustalla on hankkeen valvonnan heikkous. Hankkeen tilaus, valvonta ja toteuttaminen on käytännössä saman organisaation, Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin, käsissä.

Bodrov katsoo tämän merkitsevän sitä, että hanke ei ole yhteiskunnan eikä valtion valvonnassa. Siis niiden, joiden pitäisi vastata hankkeen turvallisuudesta.

Lähteet: YLE Uutiset