Tutkija: Äärioikeistolaisuus otettava vakavasti Suomessakin

Terrorismitutkija Teemu Sinkkosen mukaan suomalaiseen äärioikeistolaisuuteen on suhtauduttava vakavasti. Tutkijan mukaan Suomessakin on julkaistu äärioikeistolaista materiaalia, joka yhdistyy terroritoimintaan.

Kotimaa
Teemu Sinkkonen.
Teemu Sinkkonen.Yle

Ylen A-studiossa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen pitää Norjan joukkosurmia poikkeuksellisen raakoina. Hänen mukaansa se, että tekijä valitsi kohteikseen sosiaalidemokraattinuoret ja Oslon hallintorakennukset, on osoitus iskujen poliittisista tarkoitusperistä. Siten tekoja voi pitää terrorismina.

Joukkosurmista epäillyn Anders Behring Breivikin motiivit käyvät osin ilmi hänen internetissä julkaisemastaan manifestista.

- Tässä on hyvin paljon piirteitä tyypillisestä äärioikeistolaisuudesta. Vaikutteita on otettu yhdysvaltalaisista äärioikeistolaisista teksteistä ja natsi-ideologiasta, Sinkkonen analysoi.

Tutkija Sinkkonen ei osaa arvioida, minkä verran Breivikin ajatuksilla on Euroopassa kannattajia. Tilastojen valossa islamilainen terrorismi on hänen mukaansa ollut laskusuunnassa. Yleisempää on separatistinen terrorismi. Myös anarkistinen ja äärivasemmistolainen terrorismi ovat olleet nousussa.

- Äärioikeistolaista väkivaltaa ei ole pidetty terrorismina, sillä väkivalta on ollut vähemmän järjestäytynyttä ja spontaanimpaa. Se ei siksi näy Europolin tilastoissa, Sinkkonen sanoo.

Tutkija: Kaikki ääriliikkeet potentiaalisesti vaarallisia

Sinkkonen kommentoi myös lokakuussa 2009 netissä julkaistua suomenkielistä vihapamflettia, joka kehotti tappamaan maahanmuuttajia ja suomalaisia päättäjiä. Sinkkonen pitää pamflettia hälyttävänä ja näkee sen yhdistyvän terrorismiin.

- Tässä on juuri terroristeille tyypillinen maailmakuva: ei enää uskota perinteisiin poliittisiin keinoihin. Ollaan hyvin kärsimättömiä tavoitteiden saavuttamiseksi, minkä takia väkivalta nähdään ainoana keinona.

Sinkkosen mukaan kaikki ääriliikkeet ovat potentiaalisesti vaarallisia.

- Ääriliikkeisiin sisältyy se, ettei suvaita muita ajatuksia, jolloin pyrkimyksenä on totalitaarinen yhteiskunta. Suomessakin tällainen äärioikeistolaisuus on otettava vakavasti, Sinkkonen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset