Kehitysvammaisten asumispalveluista kiistaa

Nokian Pitkäniemeen suunniteltavat kehitysvammaisten palvelut ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Kehitysvammaisten erityispalveluista vastaava Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee lakkauttavansa Ylöjärven Ylisten 300-paikkaisen laitoshoitoyksikön.

Pitkäniemi, Nokia
Sofiakylä
YLE / Jan Hynnä

Tilalle rakennettaisiin Pitkäniemeen noin 80-paikkainen vaativan hoidon ja kuntoutuksen yksikkö. Tilapäishoitoa sekä tuettua palveluasumista tarjoava yksityinen Sofiakylä puolestaan laajentaa 35-paikkaiseksi ensi vuoden syksyyn mennessä.

Molempia hankkeita on vastustettu kovin sanoin lehtien pääkirjoituksissa ja mielipidepalstoilla.

Sofiakylä uudistuu

Sofiakylä aloitti toimintansa Pitkäniemen sairaala-alueella viime syksynä. Sofiakylä muuttaa vuoden kuluttua uusiin, suurempiin tiloihin Pitkäniemen laidalle., kertoo Sofiakylän toimitusjohtaja Riitta Renard.

- Tällä mahdollistetaan erilaisia asumismahdollisuuksia, kuten erillisasuntoja ja on ryhmäkotiasumista.

Sofiakodin toiminnassa pyritään elinkaariajatteluun.

- Eli kun lapsen tuo pienenä tilapäishoitoon, niin hän tutustuu samalla paikkaan ja hoitajiin ja koko ympäristöön. Silloin myöhemmin mahdollisesti tapahtuva muutto asumaan on helpompaa.

Laitoshoidosta pienempiin yksiköihin

Nykyisin pyrkimyksenä on purkaa kehitysvammaisten laitoshoitoa ja sijoittaa palvelut pieniin yksiköihin. Julkista rahoitustakaan ei enää myönnetä yli 15 hengen asukasyksiköille.

Kansalaistoiminnan päällikkö Oili Jyrkämä Kehitysvammaisten tukiliitosta on kuitenkin havainnut, että hoitoyksiköt ovat jälleen kasvamassa.

- Tällaista uuslaitostumista on tapahtumassa usealla taholla ja se huolestuttaa meitä suuresti. Esimerkiksi Pitkäniemestä etäisyydet kaikenlaiseen tavanomaiseen ja normaaliin meitä kaikkia kiinnostavaan elämään ovat todella pitkät.

Omaishoitaja Kalevi Lahti on toista mieltä.

- Minusta se ei ole ollenkaan syrjäisellä paikalla ja kulkuyhteydet on hyvät.

Sofiakylän toimitusjohtaja Riitta Renard näkee myös Pitkäniemeen sijoittumiselle monta syytä.

- Täällä meillä on mm. kuntosali terapiatalon käytössä, voimme käyttää juhlasalia ja myös kirkko on käytössämme.

Kiistaa asumismuodosta ja oikeudesta

Oili Jyrkämä Kehitysvammaisten tukiliitosta kuitenkaan puolustaa kehitysvammaisten oikeuksia eri näkökulmasta.

- Kehitysvammaisilla on jakamaton oikeus asua siten kuin haluavat, sellaisessa asumismuodossa kuin haluavat ja sellaisella tuella, mitä he tarvitsevat, hän sanoo.

Sofiakylän toimitusjohtaja Riitta Renard ei kuitenkaan näe, että kyse olisi pelkästään oikeuksista vaan myös mahdollisuuksista.

- Vaikka se ihana unelma onkin, että jokainen ihminen pystyisi asumaan keskustassa omassa yksiössään, niin se ei välttämättä toteudu. Oman tyttäreni kohdalta voin kertoa, että sitä päivää ei koskaan tule ja se on ikävä tosiasia, sanoo Renard.

Lähteet: YLE Tampere