Hyppää sisältöön

Älytalo on hajamielisen pelastus

Asuntomessujen Merilinna esittelee hajamielisen ihmisen pelastuksia. Ei haittaa, vaikka lapset ovat unohtaneet kotiavaimen tai matkalle lähtijät pelkäävät jättäneensä kahvinkeittimen päälle. Talossa on keskuslukitus, jota voi käyttää tekstiviestillä ja pistorasiat, jotka saadaan virrattomiksi ajastuksella.

Kuva: YLE / Kia-Frega Prepula

Kreivi-talo Oy:n Merilinna, kohde 6, on valittu asuntomessujen energiatehokkaimmaksi. Talo on passiivienergiatalo, jonka suunnittelussa on otettu huomioon tuulen suunnat. Olohuone ja oleskelupiha avautuvat etelään. Yläkerrassa taas voi ihailla merta, mutta mereltä tulevilta tuulilta suojaudutaan lasitetulla parvekkeella. Lämpöä kuluu neljäsosa siitä, mitä normaalissa talossa.

Ovet kiinni keskuslukituksella

Älyjärjestelmiä pursuvasta talosta saattaisi hyötyä myös hajamielinen ihminen. Talomat on toimittanut Merilinnan älyjärjestelmän.

Talossa on esimerkiksi keskuslukitus. Keskusyksiköstä säädellään muun muassa myös valaistusta, lämpötilaa ja hälytysjärjestelmiä. Keskusyksikön kautta voidaan haluttaessa ohjelmoida virta pois osasta pistorasioita, joten kotoa poistuvan ei tarvitse pelätä päälle jäänyttä kahvinkeitintä.

Älyjärjestelmiä on ollut markkinoilla jo muutaman vuoden. Silti kaikki sähköasentajat eivät vielä täysin hallitse niiden asennusta. Kreivi-Talo Oy:n myyntipäällikkö Harri Puskala miettii, että asiantuntemus kasvaa vähitellen ja järjestelmät yleistyvät samaten.

Led kuluttaa vähän

Merilinnassa valaistus on toteutettu ledeillä. Ledien hyvä puoli on edullisuus. Kreivi-Talo Oy:n myyntipäällikkö Harri Puskalan mukaan Merilinnan valaistukseen kuluu vuodessa vain 40 euroa.

Harri Puskala toteaa, että led-tekniikka, jossa on mukana ohjelmointia, on vielä uutta. Siksi asennusasiantuntemus on vielä vähäistä. Valmista järjestelmää tiettyyn taloon ei siis kaupan hyllyltä saa. Kuluttajakin saattaa olla sormi suussa uuden tekniikan kanssa. Markkinoilla on monentasoista ja -hintaista led-valoa, joiden valotehoista ei voi olla varma. Merilinnassa valaistuksen määrä Puskalan mukaan riittää, valoja voi myös himmentää keskusyksiköstä.