Turvavyön unohtavaa bussimatkustajaa uhkaavat rapsut

Linja-autojen tehovalvontaviikko voi tuoda sakot myös matkustajalle. Poliisin mukaan turvavöiden käyttäminen pitkän matkan linja-autoissa on edelleen vähäistä. Autoissa, joissa on turvavyöt, niitä tulisi kuitenkin aina käyttää.

Kotimaa
Nainen turvavyössä linja-autossa.
Ainoastaan joka kolmas matkustaja käyttää linja-autossa pakollisia turvavöitä.Yle

Komisario Heikki Kallio Helsingin poliisista sanoo, että turvavöiden käyttäminen busseissa on hitaasti lisääntymässä. Opittavaa on silti vielä paljon.

- Näissä pitkän matkan busseissa, joissa turvavyöt ovat jokaisella paikalla, on vielä paljon parannettavaa. Niissähän jokaisen pitäisi käyttää turvavyötä silloin, kun sellainen on.

Kallio muistuttaa, että vastuu vyön käytöstä on aina matkustajalla, mutta asiasta on muistutettava myös bussissa.

- Kyytiläinen saa rapsut, mutta bussiltakin vaaditaan tiettyjä toimia. Siellä pitää olla tarrat, joissa vöistä kerrotaan tai sitten kuljettajan pitää kuuluttaa asiasta.

Kallio ei usko tehovalvonnasta varoittamisen heikentävän ratsioiden tehoa.

- Jos ihmiset huomaavat, että nyt tarkastetaan ja laittavat sen turvavyön kiinni vain nyt, niin sekin on parempi kuin että eivät laita ollenkaan. Tavoitteena ei ole kirjoittaa mahdollisimman paljon sakkoja vaan parantaa liikenneturvallisuutta.

Liikennepoliisi keskittyy tällä viikolla erityisesti linja-autoliikenteen valvontaan ja liikkeellä on lukuisia partioita.

Lähteet: YLE Helsinki