Orpo varsa sai varaemon hevostyttö Jonnasta

Alavuden sydämessä, järven rannalla, on idyllinen Kurhelan ravitila. Perheen 12-vuotias Jonna-tyttö on jo kokenut hevostenhoitaja ja tänä kesänä hänellä on vastuullinen tehtävä hoitaessaan orvoksi jäänyttä Humetar-varsaa.

varsat
Kuvassa varsa ja hoitajansa Jonna
YLE / Johanna Manu

Parin kuukauden ikäinen Humetar-varsa jäi orvoksi sen emän, Joikun Lahjan, yllättäen kuollessa. Kurhelan ravitilan reipas hevostyttö Jonna otti varsan hoidon vastuulleen ja hoitaa sitä tunnollisesti muun muassa ruokkimalla kolmen tunnin välein. Ruokkimisen ohella varsa tarvitsee hellyyttä, leikkiä ja juoksuttamista.

- Kyllä Jonna on siitä huolehtinut tosi hyvin, kertoo Jouko-isä. Öisin varsasta huolehtivat perheen vanhemmat, että pikkuhoitaja saa välillä levätä.

Varsa kaipasi emäänsä muutaman vuorokauden, mutta melko nopeasti se otti Jonnan omakseen ja parivaljakko tuntee toistensa mielenailahdukset jo melko hyvin. Syksyllä varsalle aiotaan hommata kaveri, joka opettaa sille sosiaalisuutta toisten hevosten kesken.

Edessä vauhdikas tulevaisuus

Tarkoituksena on, että hyvät geenit omaava Humetar valmennetaan tulevaisuudessa ravihevoseksi. Jo nyt kokenut ravimies Jouko Kurhela näkee pikkuvarsassa potentiaalia.

- Siellä mennähän niin lujaa, että vanhempi hevoonen ei kiitolaukkaakaan pysy mukana siinä vauhris. Toivottavasti se on ravilla sama homma, Jouko kertoo.

Myös Jonna uskoo tulevaisuudessa jatkavan hevosten parissa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa