1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihalle ei saa antaa tilaa - pyhiinvaeltajat taivalsivat Norja mielessä

Pyhiinvaeltajien askeleita painoi järkytys Norjan tapahtumista matkalla kohti Pyhän Jaakon kirkkoa Rengossa maanantaina. Suvaitsemattomuuden ja vihan vastustaminen tuntui vaeltajista entistä tärkeämmältä. Monen tunteet Jaakon vaelluksen metsätaipaleilla olivat myös hyvin ristiriitaiset.

pyhiinvaellukset

Noin sadan Jaakon vaelluksen taivaltajan jono luikerteli maanantaina pitkin Hattulan ja Rengon metsäteitä. Monen mielessä pyörivät yhä viikonvaihteen Norjan tapahtumat, järkyttävimpänä nuorten joukkosurma.

Monen vaeltajan mielestä vihaiset puheet ja suvaitsemattomuus ovat saaneet viime aikoina myös Suomessa yhä enemmän tilaa.

- Se tila otetaan, varsinkin netissä. Mutta me emme saa antaa periksi, pahaa ja vihaa pitää vastustaa. Niille ei saa antaa tilaa, pohti seurakuntapastori Päivi Aikasalo.

Aikasalon mielestä olemme liian ystävällisiä ja kohteliaita, emmekä sano tarpeeksi suoraan, että näin ei yksinkertaisesti saa puhua.

- Meitähän on yhtä paljon tässä kuin niitä nuoria, eräs mies tuumasi, ja katselimme ympärillemme hämmentyneinä.

Toisen mieli oli ristiriitainen: täällä ylistämme Luojaa ja tällaista tapahtuu.

Kristillisyys ei ole syy hirmuteoille

Pyhiinvaeltajille oli myös vaikea paikka, että joukkosurman tekijä on puhunut olevansa jyrkän uskonnollinen kristitty. Päivi Aitasalon mukaan fundamentalistit sekoittavat kaksi asiaa, uskonnon ja uskonnollisuuden.

- Kun ihminen ottaa totuuden käsiinsä ja on itse itsellensä oma jumala, se ei ole oikein.

Aikasalon mukaan kristillinen kirkko on yhteisö, eikä kenenkään henkilökohtainen idea.

- Myös tällaiset väkivaltaan yllyttävät, uskonnolla ratsastavat äänet pitäisi voida vaientaa. Luulen, että meidän on kaikkein vaikeinta hyväksyä pahuutta, erilaisuutta ja outoutta itsessämme, Aikasalo uskoo.

Nuoren Anna Heinämäen mielestä ihminen on nykyisin hukassa, eikä tiedä elämänsä suuntaa, siksi suvaitsemattomuus lisääntyy.

- Yhteistä päämäärää ei ole.

Rukoilevat jalat kantavat surun yli

Päivi Aikasalo muisti matkan aikana tapaamisen iäkkään norjalaisen kanssa Santiagon tiellä vuosia sitten.

- Hänelle pyhiinvaelluksen jokainen askel oli rukous, mikä oli minulle uusi ajatus. Joskus ajatukset vaan ovat niin ahdistavia, ettei niitä ei haluaisi ajatella. Ajatus, että jalatkin voivat rukoilla auttaa, Aikasalo mietti.

Taivaltaja Siiri Ylivarvi ei meinannut päästä yli pahasta. Mutta hitaat askeleet toivat mieleen rauhan: jutteleminen vaelluskaverin kanssa asioista oli tärkeää - ja yhtä lailla hiljentyminen, pois menemisen tuskasta.

Pyhän Jaakon kirkko on keskiaikaisen pyhiinvaellusreitin, Jaakontien, pohjoisimpia päätepisteitä. Jaakontie kulkee halki Euroopan Espanjasta Pohjoismaihin saakka. Apostoli Jaakobin hauta Santiago de Compostelassa kuului keskiajalla tärkeimpiin pyhiinvaelluskohteisiin.

Jaakon vaellus on kuljettu eri kirkkojen välillä jo useampana vuotena. Tällä kertaa 15 kilometrin taival alkoi pienestä Hattulan Vuohiniemen kappelista.

Lähteet: YLE / Maarit Piri-Lahti

Lue seuraavaksi