Sähköallergikon elämä on jatkuvaa kamppailua

Langattoman tekniikan lisääntyminen vaikeuttaa sähköyliherkkyydestä kärsivien tilannetta. Sähköallergikot saavat langattomista verkoista ja sähkölaitteista esimerkiksi iho-oireita ja pahoinvointikohtauksia.

sähköyliherkkyys
Nainen leikkii koiran kanssa
YLE / Antti Kolppo

Kotkalainen Anita Nyman alkoi kipuilla 1990-luvun lopulla työskennellessään puhelinyhtiössä teknikkona. Nivelsäryt vaivasivat ja verenpaine alkoi heittelehtiä, eikä mikään tuntunut auttavan.

- Jouduin pitkälle sairaslomalle, mutta Kela ei maksanut sairauspäivärahaa. Kun työnantaja ei halunnut järjestää muuta työtä niin se oli sitten piste siihen, Anita Nyman muistelee.

Nyman on yksi sadoista suomalaisista, jotka kärsivät sähköyliherkkyydestä. Langattomat verkot, kännykät ja sähkölaitteet aiheuttavat allergikoille esimerkiksi iho-oireita, pahoinvointia ja keskittymisvaikeuksia. Sähköyliherkät reagoivat jopa ukkoseen.

- Esimerkiksi isoihin marketeihin en pysty lähtemään. En pysty matkustamaan julkisilla kulkuneuvoilla, koska siellä on paljon kännyköitä. Tietokoneella en voi olla kuin vähän aikaa, Anita Nyman luettelee.

Sähköyliherkät leimautuvat usein luulosairaiksi

Länsimaat eivät tunnusta sähköyliherkkyyttä sairaudeksi. Kuitenkin esimerkiksi Ruotsissa herkistyneet luokitellaan toimintarajoitteisiksi. Suomessa lääkärit suhtautuvat allergiaan vaihtelevasti.

- Jotkut lääkärit katsovat vähän nenän vartta pitkin eivätkä suoraan sano, että olet täysin idiootti. Jotkut lääkärithän ovat sitä mieltä, että ei sellaista ole ja se on aivan luulosairautta, Anita Nyman kertoo.

Sähköyliherkkyys on tuonut Anita Nymanille rahavaikeuksia. Palkkatulojen vaihtuminen peruspäivärahaan on saanut hänet kiristämään kukkaronnyörit äärimmilleen.

- Ei yksinkertaisesti löydy sellaista työtä, mitä voisi ajatellakaan. Se on taloudellisesti todella rankkaa, Nyman sanoo.

Koiraharrastus ja lukeminen pitävät Anitan reippaana, vaikka työhaaveet saavat kenties jäädä.

- Olen perusiloinen luonne, mikä auttaa paljon. Sitten on niitä huonoja päiviä, jolloin itken, Anita kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi