Saariston lautoilla eripuraa etuajo-oikeudesta

Kesälomaliikenne aiheuttaa ruuhkia lautoille Turun saaristossa. Monen lomalaisen on yllättänyt se, että viime tingassa jonon ohi lautalle ajaa raskasta liikennettä ja muita etuajo-oikeutettuja. Saaristossa asuvilla on etuajo-oikeus lautoille. Kaikki kesäasukkaat ja satunnaisesti saaristossa liikkuvat eivät tätä tiedä, mikä on johtanut jopa suukopuun autoilijoiden kesken.

lautat
Maantielautalle jonottavia autoja.
Varsinkin kesäisin maantielautoille syntyy jonoja.YLE

- Päivittäin joudun selittelemään, että miksi pääsen jonon ohi, kertoo eräs iniöläinen, joka ei kuitenkaan halua nimeään julki.

Kustavin ja Iniön välillä liikennöivä maantielautta Aurora on kesäarkisinkin täyttynyt paikoin niin nopeasti, että uutta kyytiä odottamaan on jäänyt kymmeniä autoja. Iniön pääsaarelta Keistiöön lossia kuljettava Eino Schwarzkin on kuullut usein jupinaa erityisesti tyhjinä ajavista lavettiautoista.

- Tyhjänä pitää tietysti ajaa saarelle, mutta onhan niillä sitten lastia takaisin tullessa, perustelee Schwartz.

Takavuosina käytäntönä on ollut, että moottoripyörät saavat ajaa lautan täytyttyä pyöränmentäviin aukkoihin. Nyt säädökset ovat tiukentuneet, minkä on huomannut esimerkiksi turkulainen Lukas Lindroos.

- Kesäkuussa yritin lautalle ”jonon ohi”, kun autoja sinne ei enää olisi mahtunut. Paikalla ollut poliisi ja aluehallintoviranomainen kuitenkin kertoivat, että jonon ohi ei saa mennä. Keskustelin tästä 15 minuutin ajan. Poliisikin oli sitä mieltä, että käytännössä lautalle olisi voinut mennä, kun siellä oli tilaa moottoripyörälle. Mutta säännöt olivat säännöt. Mielestäni pitäisi kyllä tehdä sellainen muutos säädöksiin, että jos autoa ei enää mahdu, mutta moottoripyörä mahtuu, niin se pitäisi mukaan ottaa, Lindroos toteaa.

Lauttayhtiön sääntöjen mukaan motoristien tulee kuitenkin odottaa jonossa muiden tavoin, vaikka tilaa olisikin.

Millaisia kokemuksia sinulla on saaristoliikenteestä, ja millä tavoin sitä mielestäsi voisi kehittää? Kerro mielipiteesi alla olevalla kommentointilomakkeella.

Lähteet: YLE Turku