1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuoden luontokuvan ottaja sukeltaa kirkkaisiin hämäläisvesiin

Vuoden 2010 luontokuvan napannut espoolainen Pekka Tuuri viihtyy hämäläismaisemissa. Sukellusta harrastava Tuuri on erikoistunut vedenalaiseen kuvaukseen. Vuoden luontokuvan hän otti Lammin Porraskoskella. Hyvän kuvan ottamisessa valaistus on ratkaisevassa asemassa, sanoo intohimoinen kuvauksen harrastaja Pekka Tuuri.

Kotimaan uutiset
vuoden luontokuvassa lumpeita kurottamassa kohti valoa
Vuoden luontokuva 2010: Valoa kohti. Kuvaaja Pekka Tuuri.Pekka Tuuri
Pekka Tuuri sukeltaa kameroineen

Tiistaina Tuuri oli kuvaamassa janakkalalaisella Someronlähteellä. Ylleen hän pukee kuivapuvun ja lipuu kameransa kanssa vain yhdeksänasteiseen veteen. Liikkumisen tulee olla rauhallista, sillä varomattomasti liikkuessa pohjasta ja reunoilta pöllähtää helposti irtoainesta, joka sotkee veden.

Luonnontilaisen lähteen vesi on kristallinkirkasta. Äärettömän kaunis paikka, ihastelee Tuuri lähteen reunalla.

- Monetkaan lähteet eivät ole yhtä kirkasvetisiä kuin tämä tai ne on otettu vedenottokäyttöön.

- Kuvaan täällä maisemallisessa mielessä. Otan lähimaisemakuvia, sillä paikka on melko pieni. Ei tässä mitään valtavia maisemia voikaan ajatella kuvaavansa.

- Toisaalta täällä on myös varsin vähän mitään faunaa, ei ole kaloja tai muitakaan eläimiä. On vain levää ja vesisammalia. Tässä on kuitenkin kivaa se, että täällä on lähteen silmiä, joista pulppuaa karkearakeista hiekkaa, mies kuvailee.

Hyvä kuva vaatii aikaa, vaivaa ja rahaakin - sekä Tuuria

Vedenalaiskuvaaminen on Tuurin intohimo.

- Kuvaan kyllä veden päälläkin, mutta se ei ole samanlaista kuvaamista. Veden alla pyrin luovuuteen ja olen valmis uhraamaan paljon vaivaa, aikaa ja rahaakin, saadakseni omasta mielestäni hyviä kuvia.

Vaikka Pekka Tuuri voitti vuoden 2010 luontokuvakilpailun, kilpailut ja niissä menestyminen eivät ole päällimmäisenä mielessä. Silti mies sai lummekuvallaan tänä vuonna myös hopeasijan luontokuvajärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön IFWP:n vuosittaisen luontokuvakilpailun kasvisarjassa.

- Vedenalaiskuvaajia Suomessa on melko vähän. Suomea ei mielletä hyväksi ympäristöksi tällaiseen kuvaukseen. Hassua on, että Jacques Cousteaun, BBC:n ja National Geographicin ansiosta suomalaiset tuntevat koralliriutat paljon paremmin kuin omat kotivetensä ja sen, mitä on oman veneen alla metrin syvyydessä, Tuuri sanoo.

Hyvien kuvien ottaminen vaatii Tuurin mukaan paljon harjoittelua.

- Jos minä katson omia kuviani 20 vuoden takaa, jolloin aloitin vedenalaisen kuvauksen, niin eihän ne kuvat kummoisia olleet. Vähin erin taito ja silmä kehittyvät. Olen hyvin kiinnostunut vedenalaisesta luonnosta. Samalla oppii sen, miten eläimet käyttäytyvät.

Maalaamista valon mansikkapaikoilla

Tuurin mielestä itse kunkin on tärkeää löytää omat mansikkapaikkansa eli ne hyvät paikat, joissa kannattaa kuvata.

- Valokuvaaminen on valolla maalaamista. Tärkeintä onkin hyvä valo. Valo on usein hyvä aamulla, kun aurinko on noussut, tai illalla, kun aurinko on laskemassa. Sen lisäksi tarvitaan mielenkiintoinen kohde, joka puhuttelee kuvaajaa itseään.

- Lisäksi pitää opetella kameran tarkennus ja miten kuva sommitellaan tasapainoiseksi. Kuka tahansa pystyy ne harjoittelemalla oppimaan, neuvoo vuoden 2010 luontokuvan ottaja Pekka Tuuri.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi