1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Patsaat ja muistomerkit

Imatra inventoi muistomerkkinsä

Imatran kaupunginmuseo on inventoinut paikkakunnan 57 muistomerkkiä. Kattavaa, muistomerkkejä koskevaa inventointityötä ei ole Imatralla aiemmin tehty.

Yksi inventoituja muistomerkkejä oli Tainionkosken hautausmaalla sijaitseva Vaiennut Linnake. Sen veisti Aimo Tukiainen, jonka kätten työtä on mm. Helsingin Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas. Kuva: Imatran kaupunginmuseo, valokuva-arkisto.

Inventointiin sisältyivät kaikki julkiset muistomerkit, muistolaatat, merkittävät hautamuistomerkit ja muut muistomerkeiksi luokiteltavat kohteet. Yhteensä kohteita on 57.

Kohteet dokumentoitiin valokuvaamalla ja niistä kerättiin perustiedot, kuten kohteen kunto, hoito ja saavutettavuus.

Inventointi suoritettiin ensisijaisesti museon omia tarpeita varten, mutta tietoja voidaan hyödyntää mm. matkailullisiin tarkoituksiin.

- Matkailun kannalta tällainen voi olla hyvinkin merkittävää. Tällaista tietoa on myös monesti kyselty. Tulevaisuudessa tiedot voisi mahdollisesti saada myös nettiin yleisöä varten, sanoo kaupunginmuseon intendentti Kalle Pakarinen.

Inventointiin meni kolme kuukautta. Kattavaa, muistomerkkejä koskevaa inventointityötä ei ole Imatralla aiemmin tehty rahan puutteen vuoksi.

- Pienni museo, pienet resurssit. Nyt työhön aukeni kuitenkin sopiva mahdollisuus.