1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomen vapaamuurarit: Breivik erotettiin jäsenyydestä

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik oli vapaamuurareiden jäsen, vahvistaa vapaamuurareiden Suomen suurloosin pääsihteeri. Breivik kuitenkin erotettiin jäsenyydestä välittömästi tekojensa tultua julki.

Suomen suurloosin pääsihteerin Ahti Siltasen mukaan Breivik on ollut vapaamuurareiden jäsen vuodesta 2008. Tieto on saatu Norjan vapaamuurareilta.

Breivik itse kirjoittaa päiväkirjassaan olleensa jäsen jo viisi vuotta. Hän sanoo, että hänet olisi kutsuttu tasolle 4 - 5, mutta "kieltäytyneensä ajanpuutteen vuoksi". Breivik esiintyy vapaamuurareiden rituaaliasussa valokuvassaan.

Siltasen mukaan hän on ollut ainakin tasolla kolme, joka on täysjäsenyys.

Rikollisia ei hyväksytä jäseniksi

- On hyvin ymmärrettävää, että hänet erotettiin välittömästi, kun asia tuli julki. Kaikki mitä hän on sanonut tai tehnyt, on käsittämätöntä, eikä kuulu millään tavalla tämän tai minkään muunkaan järjestön toimintaan, Siltanen terottaa.

Siltasen mukaan vapaamuurareihin ei hyväksytä jäseniksi rikollisia.

- Edellytyksenämme on, että sitoudutaan vallassa olevaan yhteiskuntajärjestelmään ja lainkuuliaisuuteen. Mikäli tästä poikkeaa, on seurauksena erottaminen tai se, että itse eroaa, Siltanen korostaa.

Breivik itse arvostelee tekstissään vapaamuurareita siitä, että nämä ovat sanoutuneet irti uskonnosta tai politiikasta. Lisäksi hän halveksuu sitä, että vapaamuurarit eivät ole "valmiita kuolemaan aatteensa vuoksi Euroopan kristillisyyden turvaamiseksi".

Oma salaseura

Breivik kertoo myös olleensa perustamassa Temppeliherrojen salaseuraa. Hänen mukaansa tämän äärioikeistolais-kristillisessä järjestössä on yhdeksän jäsentä: hänen itsensä lisäksi kaksi englantilaista, ranskalainen, saksalainen, hollantilainen, kreikkalainen, venäläinen ja serbi.

Lontoossa 2002 perustetun järjestön tavoitteena on taistella Euroopan islamilaistumista ja kulttuurimarxismia vastaan.

Siltasen mukaan tällä järjestöllä ei ole mitään tekemistä vapaamuurareiden tai muidenkaan samannimisten seurojen kanssa. Vapaamuurareiden liitännäisjärjestönä toimii temppeliritareiden järjestö, jossa on Siltasen mukaan samanlaista kasvatusta kuin vapaamuurareilla. Se on kuitenkin aivan eri asia kuin Breivikin yhteisö, jos sellaista on olemassakaan.

Norjan ja Britannian poliisit eivät ole löytäneet mitään yhteyksiä Breivikin väittämistä suhteista.