Rahoitusasiantuntijat: USA:n velkakaton nostopäivä ei ehdoton

Yhdysvaltalaiset finanssialan tutkimuslaitokset haastavat maan valtiovarainministeriön velkakaton noston takarajan 2. elokuuta. Laitosten mukaan vahvan verokertymän takia maalla olisi jopa kaksi ylimääräistä viikkoa aikaa löytää sopu velkakaton nostosta.

talous
Kolme miestä pöydän ääressä.
Yhdysvaltain presidentti barack Obama tapasi 23. heinäkuuta Valkoisessa talossa edustajainhuoneen puhemiehen republikaani John Boehnerin (vas.), senaatin enemmistöjohtajan demokraatti Harry Reidin sekä muita kongressin ja senaatin johtohahmoja keskustellakseen maan velkakaton nostamisesta.Kristoffer Tripplaar / EPA

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on aiemmin ilmoittanut, että 2. elokuuta on ehdoton takaraja nostolle, ja sen jälkeen maa ei enää selviydy pakollisista maksuistaan.

Finanssialan tutkimuslaitosten laskelmien mukaan valtion kassaan kilahtaa tuloja nyt sellaisella vauhdilla, että Yhdysvalloilla onkin enemmän liikkumavaraa. Barclays Capital Reseachin mukaan valtion tulot olivat esimerkiksi viime viikolla 14 miljardia dollaria aiempia arvioita suuremmat.

Wrightson ICAP katsoo, että kriittinen raja velkakaton nostolle on 15. elokuuta. Barclays taas vetää takarajan viisi päivää aikaisemmaksi.

Velkakaton nosto ei edisty

Demokraattien ja republikaanien näkemykset velkakaton nostosta eivät ole lähentyneet tiistaina, vaikka takaraja on jo viikon päästä. Puolueet ovat esitelleet kilvan omia nosto- ja säästösuunnitelmiaan.

Edustajainhuoneen republikaanipuheenjohtajan John Boehnerin esityksen läpimeno on epävarmaa. Kaikki omat edustajatkaan eivät kannata sitä, vaikka puolueella on enemmistö edustajainhuoneessa.

Senaatin demokraattijohtajan Harry Reidin esitys voi kokea saman kohtalon senaatissa. Reid kuitenkin katsoo, miten republikaanien esitys menestyy edustajainhuoneessa, ennen kuin vie omaansa eteenpäin.

Valkoinen talo joka tapauksessa viestitti tiistaina, että presidentti Obama käyttää veto-oikeuttaan, mikäli Boehnerin suunnitelma hyväksytään.

Lähteet: AFP, AP, Reuters