Ukkosenjohdatin suojaa salamalta

Ukkosenjohdatin voi toimia rakennuksia suojaavana järjestelmänä salamaniskuja vastaan. Ukkosen aiheuttamat vahingot ovat yleensä suurempia haja-asutusalueilla. Kaupungeissa salamalla on paljon maadoitettuja reittejä maahan. Haja-asutusalueella asuvan kannattaakin harkita ukkosenjohdattimen rakentamista talonsa suojaksi.

Teleasentaja Juha Niskala. Kuva: YLE

Itse salaman iskua ei voi estää, mutta salaman aiheuttamia vahinkoja voi minimoida esimerkiksi ukkosenjohdattimen avulla. Ukkosenjohdattimen tehtävänä on johtaa salama maahan niin, ettei se aiheuta vahinkoa rakennuksille tai ihmisille. Ukkosen aiheuttamia vahinkoja työkseen korjaava Juha Niskala Oulun Seudun Tele & Audio oy:stä kuvailee hyvän ukkosenjohdattimen ominaisuuksia.

- Antennikohteessa hyvä ukkosenjohdatin on sellainen, jossa on vahva kaapeli joka on yhdistetty joko talon sokkelimaadoitukseen tai maahan upotettuun kuparisauvaan. Kaapelin täytyy olla tarpeeksi vahva, jotta se pystyy siirtämään salaman koko voiman maahan.

Niskalan mukaan nykyisin käytetään yli kaksi kertaa vahvempaa kaapelia kuin ennen. Takuuvarmaa suojaa salamaniskulle ei ukkosenjohdatinkaan anna.

- Jos salama on päättänyt lyödä kunnolla, niin sitten se lyö ja saattaa löydä ympäri taloa. Silloin tulee tuhoa. Pahimmassa tapauksessa salama särkee talon kaikki sähkölaitteet, Niskala kertoo.

Omakotitaloissa suurempi riski

Salama voi sytyttää tulipalonkin, kuten viime viikonloppuna Oulun Pateniemessä. Palo oli levinnyt antennin kaapelia pitkin sisälle ja sytyttänyt jakorasian kohdalta seinän taustarakenteet.

- Näinkin voi käydä, ainakin lehdistä on saanut lukea. Itselleni ei ole sattunut tapauksia, jossa talo olisi ollut tulessa. Pahin kohdalleni sattunut tapaus oli Haukiputaalla, jossa salama löi molempiin päihin taloa ja sen lisäksi tuli puhelin- ja sähkölinjoja pitkin sisälle ja tuhosi kaiken mahdollisen sähkölaitteen, mitä sillä hetkellä oli seinässä kiinni, Niskala kuvailee.

Tänä kesänä Niskala on käynyt korjaamassa vain muutamia omakotitalojen ukkosvahinkoja, joissa vauriot ovat olleet pieniä antennivahvistinten vikoja. Niskalan mukaan vaurioita tapahtuu omakotitaloissa kerrostaloja useammin. Ukkosen varalta Niskala antaa yksinkertaiset toimintaohjeet.

- Töpselit pois seinästä ja antennijohto irti myös.

Lisää tietoa ukkosesta ja ukkosenjohdattimista voi lukea Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta, joihin linkki löytyy alla.