1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia

ERTO: Alihankkijat irtisanovat sokkona

Alihankintaketjuissa pelätään Nokian vähennysten johtavan koko teollisuudenalan alasajoon. Nokian ulkopuolisia ohjelmistoalan työntekijöitä edustavan toimihenkilöliitto ERTO:n mukaan irtisanomiset ovat jo alkaneet. Helsingin kauppakamarissa suhtaudutaan tulevaisuuteen toiveekkaammin.

Nokia pyrkii vähentämään 1 400 työntekijää Suomesta. Yhtiö aikoo tarjota myös rahallisia tukipaketteja irtisanottaville. Kuva: YLE

Matkapuhelinohjelmistoja valmistavissa yrityksissä pelätään koko alihankintaketjun kaatuvan Nokian vähennysten ja ulkoistamisten takia.

Eilen Nokia ilmoitti vähentävänsä Suomesta 1 400 työpaikkaa, mutta paikkakuntakohtaisia tietoja ei kerrottu. Lisäksi Nokia ulkoistaa Symbian-ohjelmistokehityksen Accenturelle.

Pääkaupunkiseudulla toimii useita Symbian-ohjelmiston alihankkijoita, jotka ovat riippuvaisia Nokiasta.

- Me olemme erityisen huolissamme suomalaisen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta, emme niinkään Nokiasta, sanoo Nokian ulkopuolisia ohjelmistoalan työntekijöitä edustavan toimihenkilöliitto ERTO:n puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Aaltosen mukaan alihankintafirmoissa on jo tehty irtisanomisia, vaikka Nokian tilanteesta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Helppo työllistyä

Nokialta ja alihankintaketjuista irtisanottavat työntekijät ovat korkeasti koulutettua väkeä. Tämä pelastanee heidät kortistolta, ainakin jos Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajaa Heikki J. Perälää on uskominen.

-Irtisanomisten mittaluokka on sellainen, että pääkaupunkiseudun yrityksissä odotetaan innokkaana tätä vapautuvaa työvoimaresurssia. Epäilemättä myös uusia yrityksiä tulee syntymään.

Perälä ei usko Nokian irtisanomisten dramaattisiin seurauksiin, vaan päinvastoin uskoo niiden monipuolistavan pääkaupunkiseudun yritysmaailmaa.

- Tuotekehittämisen ulkoistaminen avaa uusia mahdollisuuksia jo olemassa olevissa yrityksissä, hän väittää.

Nokialla on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä noin 4 100 työntekijää.