Uudellemaalle kaivataan lisää koirien uimarantoja

Pääkaupunkiseudulla koirille tarkoitettuja uimarantoja on jonkin verran, mutta muualla Uudellamaalla niitä on vain muutamassa kunnassa. Tavallisille uimarannoille koiria ei järjestyslain mukaan saa viedä.

koira
YLE

Hellepäivänä myös koirien uimarannat täyttyvät innokkaista uimareista. Esimerkiksi Espoossa Toppelundin uimarannalla aurinko houkutteli veteen kymmeniä hännänheiluttajia.

Espoolainen Helena Laurikainen käyttää kahta koiraansa rannalla uimassa lähes päivittäin.

- Kyllä ne selvästi kaipaavat uimista tosi kuumina päivinä. Nämä minunkaan koirat eivät varsinaisesti ole uivia koiria, mutta kun me tulemme tänne, niin ne menevät heti tuonne veteen kahlaamaan ja vilvoittelemaan.

Omat uimapaikat harvassa

Pääkaupunkiseudun ympäristössä ainoastaan Porvoosta, Sipoosta ja Hyvinkäältä löytyy karvajaloille oma polskintapaikka. Tavallisille uimarannoille koirilla ei järjestyslain mukaan ole asiaa, joten paikkakunnilla, joissa ei koirien omaa uimarantaa ole, on vaihtoehdot melko vähissä, kertoo Suomen Kennellitton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

- Metsälammilla ja jossain joen rannassa voi koiria uittaa, mutta siinä säätelee sitten taas metsästyslaki koiran omistajaa eli koiraa ei saa päästää vapaaksi ollenkaan lintujen pesimäaikana tietyillä alueilla ja yksityisen maanomistajan alueella taas pitää olla maanomistajan lupa siihen uittamiseen.

Metsälammet voivat olla koirille myös vaarallisia uintipaikkoja, koska niiden roskaisuutta ei valvota. Lisäksi koiranomistajat saavat usein syrjäisemmilläkin uintipaikoilla vihaisia katseita osakseen, vaikkei varsinaista koirien uintikieltomerkkiä olisikaan.

- Esimerkiksi, kun me olemme olleet Hangossa, missä koirille ei ole omia uimarantoja, niin olemme yrittäneet mennä vähän sivummalle uimaan, niin silti ihmiset tulevat välillä sanomaan, että lähtekää pois, kertoo Kauniaisista Espooseen koiraansa uittamaan tullut Nea Luukko.

Lisää uimarantoja kaivataan

Suomen Kennellitto on kymmenen vuoden ajan yrittänyt motivoida kuntia osoittamaan koirille omia harrastuspaikkoja, muun muassa uimarantoja. Espoon uimaranta onkin yksi työn tuloksista. Viime vuosina innokkuus on kuitenkin muun muassa tiukentuneen taloustilanteen vuoksi hiipunut.

- Halukkuutta on kyllä, mutta niiden sopivien paikkojen osoittaminen on hankalaa, koska siellä on muutakin harrastustoimintaa, muun muassa veneilyä eli niitä haluajia on niin monta, että se asettaa tämän koiraharrastuksen aikamoiseen kilpailutilanteeseen, sanoo viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Omien uimarantojen kysyntä ja tarve kuitenkin kasvaa Unholan mukaan jatkuvasti.

- Koirien määrä on lisääntynyt Suomessa koko ajan, se on yli 600 000 ja omistajia on siis paljon ja he kaipaavat harrastuspaikkoja. Ja kyllähän se koiran uimataito on yksi sellainen perusasia ja näin kesähelteillä se on hyvä viilennyskeino ja koiran on hyvä uida jo pelkästään liikunnan takia.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys