1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. traktorit

Traktorit pörisevät Loimaan torilla

Työkoneiden kehitystä voi ihastella tai ihmetellä Loimaalla, kun vuoden tauon pitänyt Maan mainio masinisti -päivä järjestetään lauantaina. Perjantaina nelisenkymmentä vanhaa traktoria pöristeli ympäri Loimaan toria.

Kuva: YLE / Kimmo Gustafsson.

Jo ennen marssia 40-, 50- ja 60-luvuilta olevat traktorit keräsivät ihmisiä niitä tutkimaan ja muistelmaan omia kokemuksia. Lisa Kirves muun muassa selitti lapsenlapselleen miten hän aikoinaan ajeli 1952 vuoden Zetorilla.

- Tässä on käsikaasu. Jos sen avasi täysille, tämä meni varmaan kovempaa, kuin nykyajan traktorit. Näissä oli omanlaisensa ääni. Meidän kylässä oli kaksi samana päivänä ostettua Zetoria. Jo äänestä tiesin tuleeko sieltä isäni, vai se toinen setä, Kirves kertoo.

Hän kertoo, että he osuivat vahingossa traktorien kokoontumispaikan luo ja päättivät niitä tulla katsomaan. Kirves kertoo, että hän yrittää siirtää kertomuksillaan vanhaa tietoa eteenpäin uudelle polvelle.

Vanha tietotaito tallessa

Traktoreita kiersivät myös Jari ja Jani Suominen. Heillä itselläänkin on työkäytössä 565 Valmet 60-luvulta.

- Se on tosi tärkeää, että tällaiset vanhat koneet on esillä ja näytillä, miehet toteavat.

Yksi mielenkiinto vanhoissa koneissa on niihin liittyvät lukuisat tarinat.

Loimaan torilla väki seurasi mielenkiinnolla ohi ajavia, pöriseviä traktoreita. Yksi nainen kertoi, että hänen kätensä on aivan kipeänä taputtamisesta.

Toria kiertävistä traktoreista vanhin oli neljä-viisikymmenluvun taitteesta oleva Farmall. Lauantaina Matti Merran tilalla pidettävissä masinistipäivissä mukana on 76-vuotias piikkipyöräinen traktori ja täydessä työntouhussa.

Loimaan Pienviljelijäyhdistyksen, Loimaan 4H-yhdistyksen ja Saviseudun Harmonikkamiesten järjestämässä tapahtumassa on mukana myös muita työnäytöksiä, esimerkiksi pärehöylällä.

Tarinoita täynnä

Oman pikantin säväyksen koneharrastukseen tuo niiden yleensä tarinoita täynnä oleva historia. Masinistipäivissä vanhaa Cleveland salaojakonetta käyttävä Seppo Saari muistelee, miten laitteella tehtiin töitä pitkin seutukuntaa.

- Humppilassa taisi kerran eräs isäntä hakea oja merkit pois pellolta ennen kuin edes aloitettiin töitä. Sanoi vain, että kai te nyt jo näitte. Siinä meni sitten aikaa, kun ne laitettiin uudestaan. Ilman merkkejä ojia ei saanut suoraan.