1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hamppu haastaa perinteiset öljykasvit

Öljyhampusta toivotaan haastajaa perinteisille suomalaisille öljykasveille, kuten esimerkiksi rypsille. MTT:n tutkimusasemalla Ylistarossa öljyhamppua on koeviljelty muutaman vuoden ajan. Tänään lajiketta esiteltiin viljelijöille.

luonto

SeinäjokiFinolaksi ristitty öljyhamppulajike vasta punoo juuriaan lakeuden maaperään, mutta sen terveysvaikutuksista on jo saatu lupaavia tutkimustuloksia. Vanhempi tutkija Arjo Kangas pitää öljyhamppua potentiaalisena tulokkaana Pohjanmaalle, vaikka sen viljelyssä on omat niksinsä.

- Sillä on melko pitkä kasvukausi, mutta kun viljelytekniikat opitaan, uskon että siitä voidaan saada hyvä sato myös täällä, arvioi Arjo Kangas.

Huumepitoisuudet pudottivat tukilistalta

Öljyhampun tie viljelykasviksi ei ole ollut helppo. Lupaavan alun jälkeen finola putosi pois EU:n tuettavien kasvien listalta, koska näytteitä otettiin liian vanhoista kasveista, jolloin niissä havaittiin kohollaan olevia huumearvoja.

Niin sanottu THC-arvo oli kaukana varsinaisen huumekasvin arvosta, mutta nimenomaan vanhoissa kasveissa se kuitenkin nousi yli sallitun rajan.

Pariskunta Jace Callaway ja Anita Hemmilä jatkoivat sitkeästi tutkimustaan Kuopion yliopistossa ja saivat erinäisten tutkimusten jälkeen EU:n virkamiehet vakuuttumaan siitä, että pitoisuudet nousevat kun näytteet otetaan liian vanhoista kasveista. Tänä vuonna öljyhamppu on palautettu tukikasvien listalle, mutta toistaiseksi vain Suomessa.

- Olemme kärsineet siitä, sillä luokitus otettiin meiltä vuonna 2006. Uskottavuuskin kärsi ja laji sai epäilyttävän leiman. Taistelujen ja monien tutkimusten jälkeen olemme saaneet tukiluokituksen takaisin tänä vuonna. Nyt tarvitsemme tuottajia jotta kehitys voi jälleen jatkua, sanoo finolan kehittäjä Jace Callaway.

Terveysvaikutuksia on jo tutkittu

Hamppu on ollut vientituotteeksi yltänyt menestys Kanadassa, samaa toivotaan nyt Suomessa. Hampun siemenöljyn terveysvaikutuksista on jo saatu näyttöjä. Kuopion Yliopiston 3-vuotisessa tutkimuksessa se pärjäsi esimerkiksi varsin hyvin vertailussa oliiviöljyyn.

- Toisessa tutkimuksessa sitä annettiin sokkotutkimuksessa atopiasta kärsiville ihmisille. Tutkimus osoitti että nämä ihmiset pystyivät selvästi vähentämään atopialääkityksen käyttöä, kertoo Anita Hemmilä Kuopion Yliopistosta.

Finolan kehittäjät toivovat pohjalaisten innostuvan öljyhampusta. MTT:n vanhempi tutkija Arjo Kangas ei epäile pohjaisten viljelijöiden kokeilunhalua.

- Tosin on muistettava että uuden kasvin kehittely, viljely ja jalostusketjun saaminen pyörimään on aina pitkä prosessi, Kangas muistuttaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi