Evira varoittaa Tanskassa myynnissä olleista elintarvikkeista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa botulismiepäilystä, joka koskee Tanskassa myynnissä olleita hollantilaista tofua ja ruotsalaista kasvispatéeta. Tuotteita ei ole ollut myynnissä Suomessa.

Kotimaa

Tanskan ruokamyrkytysten tartuntalähteiksi epäillään hollantilaisen Machandel bv Organic Foodsin valmistamaa luomutofua, Økologisk tofu. Tofun myyntipakkaus on 500 gramman painoinen lasipurkki. Epäilyksenalaiset tuote-erät ovat erä E111074 ja sen parasta ennen päiväys on 26.4.2014 sekä erä E111288, parasta ennen 10.5.2014.

Tartuntalähteeksi epäilty kasvispaté on ruotsalainen Nutana vegetarisk postej. Tuotteen on valmistanut Marimat AB ja sen myyntipakkaus on 170 gramman tölkki. Patén eränumero on B01 ja parasta ennen päiväys 25.4.2014.

Epäillyt tuotteet on vedetty Tanskassa pois markkinoilta ja niistä on otettu näytteitä tutkimuksia varten. Tuotteita oli toimitettu vain Tanskan markkinoille, mutta Evira pitää mahdollisena, että myös suomalaiset ovat saattaneet osta niitä ulkomaanmatkoilta.

Tanskan viranomaiset ovat kertoneet heinäkuussa kolmesta epäillystä Clostridium botulinum -ruokamyrkytystapauksesta. Yhdellä sairastuneista on diagnosoitu botulismi ja häneltä on todettu vakavat, klassisen botulismin oireet. Kahdella muulla sairastuneella ei sen sijaan epäillä enää botulismia.

Clostridium botulinum -bakteeri tuottaa vaarallista hermomyrkkyä eli botuliinia. Botuliini taas aiheuttaa ruokamyrkytyksen, botulismin, joka saattaa johtaa jopa kuolemaan. Klassisen botulismin oireita ovat Eviran mukaan muun muassa uupumus ja heikkouden tunne sekä niitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt.

Lähteet: YLE Uutiset