Nya Rampen -teatteriryhmä on tekemässä läpimurtoa Euroopassa

Suomenruotsalainen teatteriryhmä Nya Rampen toimii nykyään Berliinissä. Kokeilevaa teatteria tekevä ryhmä on tekemässä läpimurtoa keski-eurooppalaisilla teatterinäyttämöillä.

kulttuuri
Institutet & Nya Rampen-teatterin esitys: "Conte d’Amour"
Institutet & Nya Rampen-teatterin esitys: "Conte d’Amour"Markus C. Öhrn

Nya Rampenin ja ruotsalaisen Institutet-ryhmän yhteisesitys Conte D'Amour voitti pääpalkinnon vastikään Saksassa pidetyllä Impulse-teatterifestivaalilla. Palkinto on merkittävä tunnustus vuosia kestäneestä työstä, sanoo näyttelijä Elmer Bäck.

- Olemme tehneet Nya Rampenin kanssa töitä jo kymmenen vuotta Suomessa. Onhan meillä jo pitkä tie. Menestys Saksassa on tullut nopeasti. Tämä on todella huikeata ja olemme hyvin onnellisia, Bäck kertoo.

Nya Rampenilla on kysyntää Euroopassa. Ryhmä esittää Conte D'Amouria syksyllä Luzernissa ja Krakovassa. Ensi vuonna esitys nähdään myös Berliinin Theatertreffenillä sekä Wienin Juhlaviikoilla.

Conte D'Amourin tematiikka pohjautuu itävaltalaisen Josef Fritzlin insestitapaukseen. Fritzl piti tytärtään reilun parinkymmenen vuoden ajan kellarissa vangittuna, jona aikana tytär synnytti isälleen 7 lasta. Insesti-tapaus laittoi miettimään perheen ja rakkauden välistä suhdetta, kertoo Elmer Bäck.

- Sana rakkaus on aina niin positiivinen. Sanotaan, että se on kaikkein hienointa. Mielestäni on kuitenkin pidettävä mielessä se, että rakkaus kantaa aina myös pimeyttä mukanaan, sanoo Elmer Bäck.

Conte D'amour valottaa perheen sisäistä riippuvuussuhdetta sen kaikessa karmeudessaan. Esitys ei kuitenkaan moralisoi, vaan haluaa herättää ajatuksia katsojassa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Maarit Lukkarinen, Berliini