Kyproksen hallitus hajosi - talouskriisi uhkaa

Kyproksen hallitus on jättänyt eronpyyntönsä. Ministerit kuitenkin jatkavat tehtävissään siihen saakka, kunnes uusi hallitus saadaan muodostettua muutaman päivän kuluessa. Kypros on ajautunut vakaviin talousongelmiin.

Ulkomaat

Kypros ajautui poliittiseen kriisiin, kun ammusvaraston räjähdys tuhosi maan tärkeimmän voimalaitoksen heinäkuun 11. päivänä, mikä johti energiakriisiin. Kansalaiset ovat arvostelleet hallitusta räjähdyksestä ja talouden huonosta hoidosta onnettomuuden jälkeen.

Tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet jokailtaisiin mielenosoituksiin presidentinpalatsin ulkopuolelle räjähdyksen jälkeen. Räjähdys johtui takavarikoiduista ammuksista, joita oli säilytetty leväperäisesti kuumuudessa. Julkisuuteen vuotaneiden asiakirjojen mukaan monet viranomaiset tiesivät uhasta, mutta asialle ei tehty mitään.

Räjähdys tappoi 13 ihmistä, haavoitti yli 60:ta ja aiheutti miljoonien eurojen tuhot. Se tuhosi myös maan suurimman voimalan, mikä aiheutti vakavan sähköpulan maassa.

Saattaa tarvita EU:n tukea

Onnettomuus oli viimeinen takaisku Kyproksen taloudessa. Viime viikolla maa varoitti, että se saattaa tarvita EU:n taloustukea. Maan talouskasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna nollaan ja ensi vuonna noin yhteen prosenttiin.

Uuden hallituksen karvaana tehtävänä on ajaa säästöpaketti läpi Kyproksessa. Kiistaa on siitä, kuinka ankaria säästöjä maa tarvitsee.

Lähteet: AFP, Reuters