Suomenlahdella puretaan vanhoja ydinmajakoita

Vaaralliseksi luokiteltujen Suomenlahden venäläisten ydinmajakoiden purku yritetään saattaa loppuun tämän vuoden aikana. Purkamatta on kuitenkin vielä yli puolet majakoista ja niistä valtaosa on Suomen rajan tuntumassa.

Kotimaa
Kaksi isotooppi strontium-90:llä toimivaa generaattoria Koivistossa, Venäjällä.

Suomen rajan ja Koiviston väliin mahtuu lähes 30 ydinmajakkaa, joiden turvallinen käyttöikä on ylittynyt jo vuosikausia sitten ja joiden sijainti on haluttu salata.

Yksinomaan Suomenlahden ydinmajakoiden säteilylähteet vastaavat norjalaisten mukaan useita Hiroshiman pommeja. Lähikuukausina loputkin säteilevät generaattorit irrotetaan ja viedään ydinjätteen käsittelylaitokseen Uralille Majakiin.

Ydinkäyttöisiä ja vaaralliseksi luokiteltuja majakoita on pitkin maailmaa, mutta erityisesti Venäjällä.

Norjan johdolla jo parinsadan majakan energialähteeksi on vaihdettu aurinkopaneelit Jäämerellä, nyt vuorossa on Suomenlahti. Lähes 80:stä majakasta yli puolet on yhä purkamatta ja meriliikenteen kasvaessa hankkeella alkaa olla kiire.

Kalavesiään suojeleva Norja käy jo keskusteluja projektin jatkamisesta mm. Koillisväylällä ja Venäjän Kaukoidässä, joissa on vielä yli 200 ydinmajakkaa. Toistaiseksi hanke on maksanut lähes 30 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset