Tontut tuovat huumoria Knapen taloon

Jukka Rintalan sisustama Asuntomessujen oheiskohde Knapen talo Kokkolan Neristanissa on täynnä vastakohtaisuuksia. Juhlavat iltapuvut koristavat näkymää sulassa sovussa Tyynelän tonttujen ja antiikkihuonekalujen kanssa.

joulutontut
Kuvassa Tyynelän tonttuja Knaapen talon makuuhuoneessa
YLE / Raila Paavola

Vuonna 1818 valmistunut ja perusteellisesti remontoitu ruolija-lääkäri Knapen talo on saanut asuntomessuja varten uutta ilmettä kolmeen huoneeseen.

Taiteilija Jukka Rintala on tuonut ruokailutilaan, saliin ja makuuhuoneeseen suunnittelemiaan esineitä ja sisustuselementtejä.

Jukka Rintala miettii, että yksityiskohdilla taloon on tullut sielu. Ruokailuhuoneen verhoissa on rinta rinnan paperiruusuja ja joulukoristeita. Samassa huoneessa on Eliel Saarisen suunnittelema ruokapöytä ja tuolit verhottuna valkoiseen nahkaan. Huoneita koristavat uniikki-iltapuvut.

Puuhaavat tontut

Koko talon läpi kulkeva tonttuteema tuo mukanaan huumoria varsinkin, kun tontut ja arvokkaat iltapuvut muodostavat kiinnostavan kontrastin.

Eija Porkolan tekemät Tyynelän tontut puuhaavat talossa monia asioita. Sisäkkötonttu kattaa kahvipöytää. Salissa Sylvi-ompelijamestaritonttu istuu Saarisen suunnittelemalla tuolilla ja korjaa emännän iltapukua. Makuuhuoneessa sängyn päällä tonttujoukko heittää kuperkeikkaa ja yksi tontuista vielä tiirailee peiliin kampauspöydän ääressä. Jukka Rintala epäilee, että peiliinkatsoja saattaisi olla turhamainenkin.

Iloiset tontut ovat makuuhuoneessa sulassa sovussa arvokkaan timanttikoristeisen sängynpeiton kanssa. Kokkolan oopperan Taikahuilu-esitykseen viitaten Yön kuningattaren iltapuvut tuovat makuuhuoneeseen mystistä tunnelmaa. Väreinä on mustaa, lilaa ja viininpunaista.

Knapen talossa on lukematon määrä Jukka Rintalan suunnittelemia esineitä, sisustustauluja, mattoja, serviettejä, uniikkitöitä. Ne kaikki kertovat tuotteliaasta ja monipuolisesta taiteilijasta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa