Helteellä hyytyvä jääkaappi ei ole aina rikki

Kylmälaitekorjaajilla riittää töitä poikkeuksellisen lämpimien kesäkelin aikana. Eniten töitä tuovat helteellä hyytyneet jääkaapit. Huoltoon tuotavissa laitteissa ei kuitenkaan aina ole mitään vikaa.

kylmälaitteet
Jääkaapin ovi on auki.
YLE

Kuopiolaisessa kodinkonehuoltoliikkeessä on käynyt kesällä kova hulina. Kylmä- ja ilmastointilaitteita on tuotu huoltoon harva se päivä. Selvästi eniten huoltoon on kiikutettu mökkiläisten kaasulla toimivia jääkaappeja. Viat ja häiriöt lisääntyvät helteellä, kun esimerkiksi jääkaapin sisälämpötilan ja huonelämpötilan ero on normaalia suurempi.

- Kaasujääkaapit ovat kaikkein kovimmilla, koska niiden jäähdytyskyky on rajallinen. Jos mökissä on 30 astetta lämmintä, fyysiikan lait tulevat jo vastaan. Ne eivät yksinkertaisesti pysty enää jäähtymään. Jos laite on vielä karstainen tai muuten tukkoinen, se hyytyy kokonaan, kertoo huoltoliikkeen toimitusjohtaja Esko Airaksinen.

Airaksinen suosittelee, että kaasujääkaapit huolleittaisiin muutaman vuoden välein jo keväällä ennen mökkikauden alkua. Pika-apuna hyytyvälle kaasujääkaapille on, että laite otetaan pois sille varatusta kolostaan.

- Kaapin voi siirtää vaikka verannalle varjoiseen paikkaan. Sillä tavalla sen saa jotenkin ehkä jäähtymään.

Pohjoismaisia jääkaappeja ei ole suunniteltu tropiikkiin

Airaksinen sanoo, että helteellä hyytyvässä kylmälaitteessa ei läheskään aina ole mitään vikaa. Suomeen tuotavia jää- ja kylmälaitteita ei yksinkertaisesti ole suunniteltu trooppisiin olosuhteisiin.

Jos jää- tai pakastinkaappi on vähänkään iäkkäämpi, yleensä ensimmäisenä siitä hajoaa helteillä kylmäainetta eteenpäin puskeva kompressori. Viileällä pikkuvikainenkin kompressori vielä pystyy toimimaan.

Jos vikoja haluaa ennaltaehkäistä, olisi tärkeintä huolehtia kylmälaitteen ilmankierrosta. Jääkapin lauhdutin kannattaisi imuroida säännöllisesti, ja muutenkin pölyt kannattaisi poistaa. Hätäapuna kodeissakin toimii, jos jääkaappia tai pakastinta vetää hieman ulospäin aukostaan, jolloin ilma pääsee kiertämään laitteen takana paremmin.

Lähteet: YLE Savo