Kukkakärpäset kiusaavat lomalaisia

Kukkakärpäsiä on poikkeuksellisen paljon. Turun biologisen museon tutkijan Pekka Käärin mukaan kukkakärpäspopulaatio on monikymmenkertainen normaalikesään verrattuna. Runsaat kukkakärpäsmäärät ajavat lomanviettäjiä sisätiloihin.

Kotimaa
YLE / Sari Toivonen

Kukkakärpästen runsas lisääntyminen johtuu kahdesta perättäisestä kuumasta ja kosteasta kesästä. Kukkakärpästen saalistajia ja loisia esiintyy sen sijaan vähän.

Kukkakärpänen ei pistä eikä pure, mutta tunkeutuu mielellään hikiselle iholle. Ne kerääntyvät laumoittain mehuihin, hilloihin ja muihinkin ruokiin.

Lisääntymisen syynä ovat poikkeuksellisen suostuisat olosuhteet. Laji on kasvanut räjähdysmäisesti kahden lämpimän ja kostean kesän aikana.

Lapset kajuuttaan pakoon kärpäsiä

Uudenkaupungin vesillä veneilevän turkulaisperheen lapset viettävät kauniita kesäpäiviä veneen kajuutassa, koska tuhannet kukkakärpäset ovat vallanneet veneen kannen.

- Veneen istuinkaukalo on kuin hautausmaa punaisine verijälkineen, kärpästen päälle ei voi olla astumasta, niitä on niin paljon, kuvaa perheen äiti Sari Toivonen.

- Kärpäset eivät välitä hätistelystä mitään, vaan ne lentävät suuhun ja jopa silmiin. Mitään ei voi syödä ulkona, kun ruoka tai juoma on kohta kukkakärpästen peitossa.

Ilmoituksia ympäri rannikkoa

Sari Toivonen on saanut monelta Lounais-Suomessa lomailevalta tutultaan viestejä valtavista kukkakärpäsparvista. Itse hän ei muista moista määrää ennen nähneensä.

- Ensimmäiset havainnot kukkakärpäsistä tehtiin viikko sitten. Aiemmin ovat kiusana olleet paarmat ja kirvat, mutta nyt kärpäset seuraavat jopa merelle saakka. Edes veneen kova vauhti ei saa niitä tipahtamaan kyydistä.

Lähteet: YLE Turku