Koloradonkuoriaishavainnoilla jo kiire

Koloradonkuoriaisia on tähän mennessä löytynyt yhteensä 13 perunaviljelmältä, Hämeessä Lopelta ja Sysmästä. Keskiviikkona havaittiin myös ensimmäinen maasta nousseiden uusien aikuisten esiintymä Kymenlaaksossa. Aikuisia kuoriaisia oli pienellä alueella arviolta 300 yksilöä.

koloradonkuoriainen
Koloradonkuoriainen.
Koloradonkuoriainen.Scott Bauer / USDA

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai keskiviikkona tiedon uusista koloradonkuoriaisen esiintymistä Porvoosta ja Lopelta. Tähän mennessä on löydetty yksittäiset koloradonkuoriaisen esiintymät Nousiaisissa, Joutsassa, Somerolla, Nummi-Pusulassa, Tarvasjoella, Aurassa ja Lopella.

Lisäksi Sysmässä ja Kouvolassa ja Porvoossa on kussakin kaksi esiintymää. Eviran, ELY-keskusten ja Eviran valtuuttamat tarkastajat tarkastavat myös löydöspaikkojen lähellä sijaitsevia perunaviljelmiä kuoriaisen varalta.

Keskiviikkona havaittiin ensimmäisen kerran uusia toisen polven aikuisia. Noin 300 aikuisen esiintymä saatiin hävitettyä. Helteinen sää nopeuttaa huomattavasti maassa olevien koteloiden kehittymistä. On odotettavissa, että myös muualla havaitaan uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia.

Torjuntaa ei saa aloittaa omin päin

Kuoriaisten havainnoinnilla ja torjunnalla on nyt Eviran mukaan kiire, jotta torjumatta jääneet uudet aikuiset eivät syönnin jälkeen pääsisi talvehtimaan. On myös mahdollista, että tässä vaiheessa uudet aikuiset aktivoituvat vielä parittelemaan ja munimaan.

Kasvustosta saattaa löytyä toukkapesäkkeitä ja aikuisia kuoriaisia. Kasvustossa voi myös olla täysin lehdettömäksi syötyjä perunanvarsia, joissa ei enää ole toukkia tai aikuisia. Tämä on osoituksena siitä, että toukat ovat kaivautuneet maahan koteloitumaan. Hieman myöhemmin saattaa löytyä myös munaryhmiä, mikäli uudet aikuiset alkavat munia.

Evira pyytää kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan kasvustoja ja ilmoittamaan epäilyistä tai havainnoista, myös lehdettömistä pesäkkeistä, päivystysnumeroon.

Hävitystoimiin ei Eviran mukaan saa ryhtyä omatoimisesti, koska se vaikeuttaa torjuntaa jatkossa.

Lähteet: YLE Häme