1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norja

Pöyry: Paatsjoentie on kaukaista tulevaisuutta

Lapin Ely-keskuksen ylijohtajan Tapani Pöyryn mukaan Paatsjoen tien rakentaminen ei toteudu lähivuosina. Pöyryn mukaan Suomessa mukaillaan Norjan Tiehallinnon kantaa, jonka mukaan Paatsjoentien toteuttaminen maantienä ei ole mahdollista.

- Kyllä meillä Suomessa perustuen norjalaisten näkemykseen on vähän samanlainen mielikuva asiasta, eli kyllä Paatsjoentie ehkä joskus rakennetaan, mutta rakentaminen on vielä todella kaukana, Lapin Ely-keskuksen ylijohtaja Tapani Pöyry sanoo.

Inarilainen-lehti kertoi keskiviikkona Paatsjoentien rakentamisen olevan myötätuulessa Norjassa, kun Finnmarkin lääninhallitus ja Etelä-Varangin kunta ovat antaneet Paatsjoen tiestä myönteisen lausunnon. Tapani Pöyryn mukaan nämä lausunnot eivät muuta suunnitelmia Suomessa.

- Lausuntojahan on tullut tuon tuostakin, mutta kun Norjassa on tämmöinen Tiehallinnon virallinen päätös olemassa, niin kyllä minä siihen luotan, Pöyry perustelee.

Nellimintie tärkeämpi

Norjan Tiehallinnon kanta ei ole ainoa Paatsjoentien rakentamisen jarruttaja. Tapani Pöyryn mukaan Suomella on jo matkailua ja paikallisia palveleva hyvä yhteys Kirkkoniemeen Sevettijärventien kautta.

- Ennen uusia yhteyksiä Kirkkoniemen suuntaan on saatava Nellimiin menevä tie parannettua. Eli siitäkin näkökulmasta katsoen: jäitä hattuun toistaiseksi Paatsjoen hankkeelle, Pöyry sanoo.

Pitkä historia

Tieyhteyttä Paatsjokilaakson läpi Norjan Finnmarkista Suomeen on kaavailtu sodan jälkeen useaan otteeseen. Vuonna 1991 valmistuneessa suomalai-norjalaisessa selvitysraportissa arvioitiin tien vaikutukset. Rakentamiskustannukset nousivat kuitenkin liian korkeiksi yhteiskuntataloudelliseen hyötyyn nähden. Vuonna 2005 valmistui Nellim-Paatsjoki -tieyhteysselvitys.

Plussaa ja miinusta

Paatsjoentiellä on puolustajansa ja vastustajansa. Tien rakentamista haittaa muun muassa se, että toteutuessaan se halkoisi Paatsjoenlaakson kansallispuiston. Samalla tavoin tie halkoisi myös poronhoitoalueen.

Tieyhteyden hyötyihin kuuluisi Pohjois-Lapin maakuntakaavan liikenneselvityksen mukaan nykyistä lyhyempi reitti henkilö- ja tavaraliikenteen kuljetuksille Pohjois-Norjan Kirkkoniemen alueen ja Pohjois-Suomen välille. Matkailun näkökulmasta tie taas voisi avata uuden kiertomatkailureitin Inarijärven ympäri.