Oikeustieteen tohtori: Vihapuheiden kirjoittajat myös vastuussa tragedioista

Internetissä olevilla vihapuheilla voi olla yhteyksiä myös yksittäisiin tekoihin, kertoo Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut oikeustieteen tohtori Ilari Hannula. Hänen mukaansa vihapuheita kirjoittavat ovat myös osittain vastuussa Norjan kaltaisiin tapahtumiin. Vastuu ei kuitenkaan ole aina rikosoikeudellista.

Ulkomaat
Oikeustieteen tohtori Ilari Hannula ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros puhuvat Aamu-tv:ssä netin vihapuheiden vaikutuksesta.
YLE

- On tapauksia, joissa on voitu tuomita vihapuheen tekijä osallisuutena siihen rikokseen, jos yhteys vain voidaan todentaa. se ei ole aina helppoa, Ilari Hannula sanoo.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros luonnehti Aamu-tv:ssä, että vihapuhe on vihan ilmaisua, joka kansallisiin ryhmiin, etsineen taustaan, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai uskontoon liittyen yllyttää syrjintään, vihamielisyyteen tai väkivaltaan näihin ryhmiin kuuluvia ihmisiä kohtaan.

Vaikka teksti olisi sävyltään loukkaavaa, ei se aina ylitä rikosoikeudellista kynnystä.

- Meillä on netissä hirveästi kirjoittelua, jota voidaan pitää eettisesti kyseenalaisena. Sananvapaus kuitenkin mahdollistaa kritiikkiä, vähän kärjekkäitäkin puheenvuoroja, Hannula sanoo.

- Sananvapauteen ilman muuta kuuluu vastuu ja velvollisuus myöskin siitä, mitä puhutaan. Tässä elää sitkeä väärinkäsitys, että sananvapaus on täysin rajoittamaton ihmisoikeus. Näin ei ole, Kouros sanoo.

Kouros muistuttaakin kirjoittajia moraalisesta vastuusta. Hänen mielestään jopa laatumedioiden ylläpitämillä keskustelupalstoilla esiintyy tekstejä, joista lukijoiden olisi syytä arvioida niiden sävyä, viestiä sekä sitä, mitä ne aiheuttavat yhteiskunnassa.

Vihapuheiden vähentämiseksi yhteiskunnan tulisi Ilari Hannulan mukaan pyrkiä vaikuttamaan koventuneeseen ilmapiiriin esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen kautta.

- Meidät pitäisi kasvattaa ihmisiksi. Siihen vaaditaan koko yhteiskuntaa, Hannula sanoo.

Kristiina Kouros muistuttaa, että kaikkia asioita ei pystytä ratkaisemaan lainsäädännöllä. Hän olisi kuitenkin valmis pohtimaan nimettömänä kirjoittelun perusteita eri keskustelupalstoilla.

Lähteet: YLE Uutiset