Älypuhelimet tuodaan markkinoille keskeneräisinä

Matkapuhelimien ohjelmisto-ongelmat tuottavat kuluttajille aikaisempaa enemmän päänvaivaa. Puhelimia tuotetaan markkinoille kiireellä ja lisäohjelmien täyttämät puhelimet jumittuvat, ellei niitä käytetä oikein.

Kotimaa
iPhone 4, Nokia N8, Samsung Galaxy S
iPhone 4, Nokia N8 ja Samsung Galaxy SYle

Kosketusnäyttöjen myötä uusissa puhelimissa on aiempaa vähemmän liikuvia osia. Huoltoyhtiöiden mukaan iso osa huollettavien puhelimien vioista on peräisin niiden ohjelmistosta. Havaintojen mukaan uudet älypuhelimet alkavat toimia toivotulla tavalla vasta ensimmäisen tai toisen päivityksen jälkeen.

- Yleisimpiä vikoja tai korjauskeinoja ovat erilaiset ohjelmistoihin tehtävät päivitykset tai niihin liittyvät viat. Edelleenkin pieniä vikoja esiintyy myös näppäimistöissä tai latauspistokkeissa, kertoo DNA-kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Oman haasteensa matkapuhelinvalmistajille ja huoltoliikkeille tuovat mobiilipelit tai muut lisäsovellukset, joita ladataan älypuhelimiin gigatavuittain ja käytetään samanaikaisesti. Kotitietokoneen avulla oman puhelimensa järjestelmän voi päivittää, mutta huoltamisessa alkuun pääsee jo antamalla kännykälleen kesälomaa.

- Erilaisten muistien täyttymisen takia puhelin suositellaan käynnistettäväksi uudelleen silloin tällöin. Viikottain tehty sammuttaminen ja uudestaan päälle laittaminen varmasti on parempi tehdä kuin että sitä ei tee, Aavikko kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Juho Tuomisto