1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etsijäkoira löytää karvatukon perusteella

Kotiin kannattaa perustaa karva-arkisto, jossa on omien lemmikkien karvatupot. Pieni tukko karvaa säilötään tiukasti suljettavaan Minigrip-pussiin ja jos lemmikkejä on useampia, kirjoitetaan nimi pussin päälle. Etsijäkoira saa pussista hyvät nuuskaisut ennen kuin säntää kadonneen jäljille.

Kuva: Yle

Etsijäkoira tarvitsee karkulaisesta hajun. Paras vaihtoehto on yksilöllinen haju, joka on eläimen karvoissa, kertoo kirkkonummelainen Lena Lundell, joka on ollut seitsemän vuotta mukana etsijäkoiratoiminnassa monirotuisen koiransa Pinjan kanssa jäljittämässä kadonneita lemmikkieläimiä.

Etsijäkoira saa vainun myös sekahajusta, jossa on mukana toisten eläinten hajuja. Silloin tallessa olevat eläimet näytetään koiralle, joka tajuaa, että nyt etsitään sitä puuttuvaa hajua. Koira saa vainun myös leluista, kaulapannasta tai lemmikin nukkumapaikalta. Paras on kuitenkin pussiin säilötty karvanäyte, joka säilyy nuuskutuskelpoisena useita vuosia.

- Vanhin meidän käyttämämme karvanäyte oli ollut yli kaksi vuotta pussissa ja koira sai mainion vainun.

Hevosista voi säilöä pussiin pienen tukon jouhia. Karvattomista eläimistä, kuten kilpikonnista, saa yksilöllistä hajua talteen antamalla konnan makailla pienen kangaspalan päällä. Eläintä voi myös hiukan hieroa kangastilkulla. Sen jälkeen kangastilkku talletetaan pussiin.

Hienovarainen jäljittäjä

Pinja on uransa aikana etsinyt seitsemän eri eläinlajin edustajia. Viimeksi juhannuksena Nastolassa oltiin kadonneen eestinhevosen jäljillä. Yleensä etsintäreissulla koira rajaa alueen, jossa karkulainen on liikkunut. Se ei mene suoraan etsittävän luokse, jotta se ei säikähtäisi lähestyvää vierasta koiraa.

- Koira pysyttelee karkulaisesta kohteliaan välimatkan päässä. Tämän jälkeen jää omistajien hommaksi houkutella karkulainen esille piilostaan.

Etsijäkoira ilmaisee ruumiinkielellään myös sen onko etsittävä eläin hyväkuntoinen vai huonossa kunnossa tai peräti kuollut. Koirat viestivät kukin omalla tavallaan.

- Pinja jää pyörimään siksakkia ja menee selvästi rauhattomaksi, jos etsittävä on menehtynyt tai huonossa kunnossa.

Ohjaajan ja koiran yhteinen urakka

Koirien kanssa harjoitellaan kestävyyttä, koska jäljitys saattaa kestää useamman tunnin. Lisäksi harjoitellaan toimimaan kaupunkien keskustoissa, joissa on paljon häiriöitä kuten autoja, ihmisiä ja muita koiria. Etsijäkoiratyössä koulutetaan yhtä paljon omistajaa kuin koiraa. Puolet työstä on koiran viestien tulkitsemista.

- Ohjaajan täytyy oppia tunnistamaan merkit omasta koirastaan. Koira saattaa näyttää paikkoja, joissa karkulainen on nukkunut. Tai sitten se voi välillä vaan kertoa omistajalleen, että nyt on homma hyvin hanskassa.

Etsijäkoiraliiton nettisivuilla on neuvontapuhelimen numero, johon soittamalla voi pyytää koiraa apuun, mikäli lemmikki on kateissa. Mukana toiminnassa on kymmenkunta kokeen läpäissyttä virallista etsijää. Viime vuonna etsittiin yhteensä 250 kadonnutta lemmikkiä, joitakin useampaan otteeseen.

- Koirille riittää keikkaa niin paljon kuin jaksetaan tehdä.