1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeen maakunta (hist.)

Sanavaloa kansalle - lasten runot radioon Hippaloissa

Mitä tapahtuisi, jos tapaisit auringon? Mistä valo ja pimeys juttelisivat keskenään? Torstaina alkaneen lasten taidefestivaalin Hippaloiden sanataidepajan lapset ja nuoret kirjoittivat teemoista runoja, ja lukivat ne itse YLE Radio Hämeen studiossa nauhalle. Hippalot tuikkii tänä vuonna valoteemalla.

lapsi lukee runoa mikrofoniin
Kuva: YLE / Nina Keski-Korpela

Sanataidepajan ohjaajana toimi kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää.

- Etsimme ensin valoisia ja pimeitä sanoja, ja niistä sai valita, mistä lähti runoa tekemään. Sitten pohdittiin auringon vastakohtia, ja lapset löysivät ainakin kuun, planeetat ja mustia aukkoja.

Ristiriita on hedelmällinen runouden lähde ja valon ja pimeyden kohtaamisesta syntyi luovaa jälkeä.

- Lapset rakensivat oman runokaavan jota sitten sovellettiin luovasti, kertoo Haanpää.

YLE Hämeen ja Hämeen taidetoimikunnan toteuttamassa työpajassa oli mukana kymmenkunta lasta ja nuorta. Osa toteutti runonsa ryhmätyönä, osa astui mikrofonin eteen yksin. Mutta jännitystä ei kukaan ainakaan kysyttäessä myöntänyt.

Hippalot kasvussa

Hippalot kasvattaa suosiotaan tasaisesti. Suomen vanhimman lastentapahtuman työpajoista osa myytiin jo etukäteen loppuun.

Työpajoilla ja itse tekemisellä on suuri merkitys lapsille, sanoo Hippaloiden vastaava tuottaja Ann-Mari Virta. Hippaloiden ohjelmisto tarjoaa tänäkin vuonna katsottavaa ja koettavaa myös perheen kaikkien nuorimmille jäsenille. Ann-Mari Virran mukaan etenkin vauvakulttuuribuumin nousu näkyy Hippaloissa.

Nelipäiväinen lastentapahtuma järjestetään Hämeenlinnassa jo 34. kerran. Suomen vanhimman lastentaidefestivaalin runsas työpajatarjonta ammentaa tänä kesänä aineksensa erityisesti valon ja varjon tutkimisesta. Työpajojen lisäksi Hippalot tarjoaa niin tanssia, teatteria kuin lauluakin.

Myös afrikkalaisuus näkyy Hippaloissa niin musiikin kuin sadunkin muodossa. Kansainvälisen tuulahduksen lastenfestareille tuo tanskalainen teatteriryhmä Batida esityksellään Spagetti.

Lasten omia runoja kuullaan Radio Hämeessä perjantaina 29. heinäkuuta noin kello 6.40, 9.40, 14.40 ja 16.40.